Yhteystiedot

Kansanedustaja
Anne Kalmari
050 512 2084
">

Avustaja
Kalle Murto
050 466 7697
">

Anne Kalmari Facebookissa Anne Kalmari Twitterissä
Tilaa Anne Kalmarin blogi RSS-syötteenä Anne Kalmari LinkedInissä

biotalous

Keskustan kansanedustaja Anne Kalmari eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajaksi

Toimituksille ti 9.5.2017

Keskustan kansanedustaja Anne Kalmari on valittu eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajaksi.

Kalmari seuraa tehtävässä maa- ja metsätalousministeriksi nimitettyä Keskustan kansanedustajaa Jari Leppää. Leppä toimi maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajana yhtäjaksoisesti kymmenen vuotta.

– Olen kiitollinen saamastani luottamuksesta. Samalla olen varma siitä, että yhteistyö valiokunnan ja ministeri Lepän kesken on toimivaa ja tuloksellista, Kalmari sanoo.

Kalmarin mukaan maa- ja metsätalouspolitiikassa on lyhyellä aikavälillä edelleen haettava ratkaisuja maatalouden kannattavuuden parantamiseksi ja sitä kautta viljelijöiden ja heidän läheistensä toimeentulon helpottamiseksi.

– Maatalouden kannattavuuden parantamiseksi myös kauppa voi tehdä paljon. Laaturuokaa ei pidä myydä bulkin hinnalla. Suomalaisen lähiruuan kulutusta on päättäväisesti edistettävä myös julkisten hankintojen kautta.

– Juuri kun olemme saaneet lähiruokatahtoa ja osaamista kuntiin, uuden soten osalta voimme ottaa pitkän taka-askeleen ellemme päätä ruuan hankinta- ja valmistusasioista fiksulla tavalla etukäteen joka ainoassa maakunnassa erikseen. Pienessä kunnassa olisi outoa, jos sote-ruoka siirtyisi maakuntaan ja piskuinen koulu-ja varhaiskasvatusruoka jäisi kuntaan. Tähän asti ne ovat olleet saman hallinnon alla ja kunnat ovat saaneet synergiaetuja työntekijöiden yhteiskäytöstä. Ruokahankinnat on voitu tehdä paikallisesti.  Vihoviimeisenä näen valtakunnallisen ruokahankintayksikön.

– Jatkuvaa työtä on myös maatalouden byrokratian karsinta, jota hallitus on tehnyt jo kaksi vuotta, mutta jossa on vieläkin paljon tehtävää, huokaa Kalmari.

Pidemmällä aikavälillä Kalmarin mukaan on tärkeää  edistää kotimaisiin, uusiutuviin luonnonvaroihin ja korkeaan osaamiseen perustuvaa biotaloutta.

– Bio- ja kiertotalous on lupaavimpia mahdollisuuksia uusiin, pysyviin työpaikkoihin ja elinvoimaan koko maassa. Maaseutua ei saa museoida, sillä hyvin hoidettu metsä tai pelto sitoo hiiltä ja pitää yllä arvokkaita kulttuurimaisemia. Luontomatkailukin ottaa vasta ensiaskeliaan ja vesi on lähes hyödyntämätön voimavara.

– Haluan nostaa myös maaseutupolitiikan sille kuuluvaan asemaan. Ehdotan parlamentaarista työryhmää seulomaan parhaat ja kustannustehokkaimmat toimet maaseudun elinvoiman lisäämiseksi. Yksi voisi olla se,  että valtio aukaisisi mahdollisuuksien mukaan virkansa ilman maantieteellistä paikkasidonnaisuutta. Kun tehtäviä hoidettaisiin alueilla modernia tekniikkaa hyödyntäen, vähennettäisiin keskittymistä ja saataisiin kattavampi hakijajoukko, Kalmari pohtii.
Kalmari on toiminut kansanedustajana Keski-Suomen vaalipiiristä Kivijärveltä vuodesta 2007 alkaen. Hän on ollut eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen tuon  ajan. Koulutukseltaan Kalmari on agronomi, maa- ja metsätaloustieteiden maisteri ja ammatiltaan maatalousyrittäjä. Hän on toiminut lukuisissa maaseutua lähellä olevissa järjestöissä.

Lisätietoja: kansanedustaja Anne Kalmari, puhelin 050 512 2084, anne.kalmari@eduskunta.fi

Valtatie 13 tarvitsee kunnon korjauksen

Tiet yhdistävät paikkoja tehden elämän helpommaksi. Tietä pitkin kulkevat tavara, ihmiset ja elämä molempiin suuntiin. Tie 13 on pohjoista Keski-Suomea halkova valtaväylä monine eri kuntiin ja kyliin johtavine sivuhaaroineen. Tien numeron pienuus kertoo, että se on kansantaloudellisesti merkittävä. Tämä merkitys tulee vielä tulevina vuosina kasvamaan.

Elinkeinopolitiikkaa ei voi harjoittaa ilman kunnon yhteyksiä. Vaikka myös sähköiset yhteydet ovat tärkeitä, ei teillä liikkumista voi eikä saa unohtaa digitalisaation vimmassa. Kulkijamäärät ovat olleet pitkään kasvussa 13-tiellä – se on selkeä pääväylä Pohjanmaan ja Nelostien välillä. Se ansaitsee arvon, joka sille kuuluu pohjoisen Keski-Suomen kuntien kulkuyhteytenä.

Saimme hallitusohjelmaan keskustan johdolla tärkeän kirjauksen siitä, että puun liikkeelle saamiseksi suunnataan julkisia investointeja perustienpitoon. Tällä hallituskaudella rahaa tullaan laittamaan tieverkon kunnostukseen enemmän kuin aikoihin.

Äänekosken biotuotetehtaan käynnistyessä 13-tien merkitys korostuu entisestään. Puun pitää pystyä liikkumaan metsistämme tehtaalle, ja myös muun liikenteen täytyy mahtua edelleen joukkoon. Tien laadukas ja kestävä pohjatyö ja pinnoite on tehtävä kunnon kulutusta kestäväksi. Myös liittymien parantaminen ja tien turvallisuusnäkökulmat kuten näkyvyys ovat tärkeitä asioita, joiden kuntoon saattamiseen on laitettu painetta.

Tällä hetkellä tie 13 on suorastaan surkeassa kunnossa etenkin Äänekosken päästä. Kunnostustyöt tulee aloittaa viipymättä!

Tapahtumat

  • La 28.04.2018: 50v Syntymäpäivät Kivijärvellä

KYSELY

Tällä hetkellä ei ole gallupia saatavilla.
Keskusta
Lasten ja nuorten valtuutettu