Yhteystiedot

Kansanedustaja
Anne Kalmari
050 512 2084
">

Avustaja
Kalle Murto
050 466 7697
">

Anne Kalmari Facebookissa Anne Kalmari Twitterissä
Tilaa Anne Kalmarin blogi RSS-syötteenä Anne Kalmari LinkedInissä

kotimainen ruoka

Luontomme ja maaseutumme tarvitsevat huolenpitäjiä

Lauantaina 26.9. sata päivää ennen satavuotiaan Suomen itsenäisyyspäivää juhlittiin Suomen luonnon päivää erilaisissa tapahtumissa koko maan laajuisesti. Koko maata ja puhdasta luontoamme onkin syytä juhlistaa – tänään ja joka päivä liikkumalla luonnossa roskattomasti ja kunnioituksella ja valitsemalla kaupoista kotimaisia tuotteita ruokakoriin.

Kuluttajien valinnat ja mieltymykset vaihtelevat ajan myötä ja ne vaikuttavat siihen, mitä milloinkin kaupoista kysytään.  Keskustan kansanedustaja ja eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari haluaakin rohkaista viljelijöitä tuottamaan sitä, mitä kuluttajat tahtovat. Kotimainen lähiruoka on monen toivelistalla – härkäpapu, tattari, speltti, gluteeniton kaura ja kaikki luomutuotteet ovat kauppalistalla yhä useammin – näitä siis Suomessa tulisi myös kysynnän mukaan tarjota.

Kaikilla tuottajilla ei ole mahdollisuutta investoida miljoonanavettoihin, mutta lähiruoan arvostus voi tuoda mahdollisuuden myös erikoistumiselle ja pienimuotoisemmalle toiminnalle. Tästä esimerkkinä vaikkapa Muuramessa sijaitseva luomulammastila, joka järjesti avoimien ovien päivän lauantaina yhdessä 35 muun luomutilan kanssa ympäri Suomen. Tuotantolaadun vaihto on joskus viisas valinta, maatilojen on elettävä ajassa. 

– Kannustan maatiloja ketteryyteen, jotta kuluttajien suosimiin tuotteisiin riittäisi kotimaisia raaka-aineita, Kalmari toteaa.

Hän innostaa terveeseen ylpeyteen ja röyhkeyteen markkinoinnissa. Kalmari vaatii myös, että maaseuturahoitus voisi paremmin huomioida pienet ja monimuotoiset yksiköt. Tuetut investoinnit ovat yhtä merkittäviä monimuototiloille kuin isoille tuotantoyksiköillekin. 

Anne Kalmari (kesk)

Kansanedustaja, Maa-ja metsätalousvaliokunnan pj. 

Kansanedustaja Kalmarilta ohje kestävään kinkunpaistoon

Eduskunnan ruokaryhmän pj. Kalmari kertoo kolmen helpon kohdan ohjeen siitä, miten voit parantaa eläinten, ihmisten ja ympäristön hyvinvointia:

  1. Valitse kotimainen kinkku

Possu on saanut kasvaa karsinassa, pitää saparonsa ja sen pääasiallinen ravinto on suomalaista alkuperää. Kotimaisen kinkun rehussa ei ole käytetty antibiootteja ja näin sinulle ei synny resistenssiä (laatuvaatuu.fi).  Kotimaisen kinkun ostamalla tuet suomalaista elinkeinoa ja työllisyyttä.

  1. Paista kinkku kypsäksi ja kierrätä paistorasva

Kinkun paistamalla voit samalla opettaa läheisillesi kuinka helppoa tämän perinneruoan valmistaminen onkaan, ruokakulttuurimme siirtäminen on osa suomalaisuutta! Neste Oyj tekee tänä vuonna kinkkujen paistinrasvasta uusiutuvaa dieseliä hyväntekeväisyyteen. Kaada lämmin rasva varovasti tyhjään maitopurkkiin, viilennä kylmäksi ja vie se lähimpään kierrätyspisteeseen (kinkkutemppu.fi)

  1. Nauti kinkkua yhdessä perheen sukulaisten tai ystävien kanssa

Yhdessä syömisen kulttuuri vähenee Suomessa koko ajan. Katkaistaan tämä kierre yhdessä, rennosti, nauraen ja nauttien laadukkaasta ruoasta ajan kanssa! Yhdessä syöden sosiaaliset taidot paranevat, perinteet ja tapakulttuuri siirtyvät sekä ruokahetkistä jää parhaat muistot!

Tulevana Suomi100 -juhlavuotena opettelemme uudelleen syömään yhdessä kampanjan myötä. Kaikki on kutsuttu – syömään yhdessä! (syodaanyhdessa.fi)

Anne Kalmari

Eduskunnan ruokaryhmän ja kotitalouden tukirenkaan pj.

Nesteen yhteiskuntasuhteiden neuvottelukunnan pj.

Tapahtumat

  • La 28.04.2018: 50v Syntymäpäivät Kivijärvellä

KYSELY

Tällä hetkellä ei ole gallupia saatavilla.
Keskusta
Lasten ja nuorten valtuutettu