Yhteystiedot

Kansanedustaja
Anne Kalmari
050 512 2084
">

Avustaja
Kalle Murto
050 466 7697
">

Anne Kalmari Facebookissa Anne Kalmari Twitterissä
Tilaa Anne Kalmarin blogi RSS-syötteenä Anne Kalmari LinkedInissä

kreikka

Rahan vai rauhan projekti?

Euroopan unioni edeltäjineen on yli kuusi vuosikymmentä toiminut rauhan ja sovinnon, demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta. Nobel-palkinto vuonna 2012 on muistutti saajaansa siitä, että rauhanprojektia on vaalittava. Väitän, että nykyinen eurojärjestelmä ei tätä vaali.

Euroopan talous- ja rahaliittoa perustettaessa sovittiin tietyistä periaatteista. Jäsenmaan alijäämä ei saa olla yli 3 prosenttia eikä julkisvelka yli 60 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.  Talouskuri ei ole pitänyt, mutta asiaa on katsottu läpi sormien, sillä voittajia ovat myös suuret pankit. Euro on ollut kriisissä jo pitkään. Alun alkaen yhteinen valuutta hyvin erilaisille maille oli virhe.

Valtiot ovat kantaneet vastuun ja pankit kuitanneet voiton. Kriisinhoito jakaa Eurooppaa pohjoiseen ja etelään. Se tulee kärjistämään yhteiskunnallisia ristiriitoja. Nuorisotyöttömyys huitelee eteläisen Euroopan valtioissa jopa 70%.ssa. Koko Eurooppa on menettänyt kilpailukykyä. Euron arvo silti pysyy liian korkeana. Holtiton luotonanto ja valtioiden sekä kansalaisten ylivelkaantuminen on mahdollistunut. Kuplan puhkeamisen jälkeen, kriisin aikana, esimerkiksi Kreikan bruttokansantuote laskenut jopa 20 prosenttia. Ihmisillä ei ole työtä, osalla ei edes asuntoa tai rahaa ruokaan. On vain ajan kysymys, milloin tämä kärjistyy väkivaltaisuuksiksi ja rikolliseksi toiminnaksi.

Kreikalla olisi paljon parempi mahdollisuus selviytyä, mikäli se irtoaisi eurosta. Valuutta devalvoituisi ja maa tulisi kilpailukykyiseksi. Ihmiset saisivat työtä ja nuoret sisällön elämälleen. Eurojärjestelmä ei kaadu Kreikan jäsenyyteen.

 Euron epäonnistumisen myötä EU:sta on tullut ennemminkin suuren rahan projekti kuin suuri rauhan projekti.

Kreikka puhuttaa!

Kreikkatuki on Merkelin esiliina Saksan pankkien pelastamiseksi. Kun pankkien vastuut Keikasta olivat kriisin alkaessa vielä 300 miljardia, on 100 miljardia siirtynyt nyt eurooppalaisten veronmaksajien kontolle ja pankit vastaavat enää 200 miljardista. Mitä kauemmin aikaa pelataan, sitä paremmin pankit ehtivät vetäytyä riskibisneksestä, jonka voitot on jo saavutettu.

Euroopan markkinaliberalistiset voimat ylistivät Irlannin talouspolitiikkaa, jolla houkuteltiin ulkomaisia yrityksiä Irlantiin laskemalla yhtiövero Euroopan matalimmaksi, kymmeneksi prosentiksi!  Siirtohinnoittelun avulla ylikansalliset yritykset ilmoittavat voittonsa maahan, jonka verolainsäädäntö on lempein. Irlanti nousi maailman johtavaksi veroparatiisiksi. Ekonomistit mittasivat Irlannin toimintaa pikemminkin kansantalouden tilinpidon kuin bruttokansantuotteen perusteella. Kuplaa mitä kuplaa. Asiantuntijoiden arvio Irlannin mallista meni metsään.

Nyt samat talousasiantuntijat maalaavat katastrofin, mikäli Kreikka kaatuu. Näin se ei ole. Jos Kreikka eroaa eurosta, maailmanloppu ei koita. Saksalaiset pankit antavat ehkä muutaman miljoonan pienemmät bonukset johtajilleen. Se ei minua kuitenkaan sureta. Kreikkalaiset, sen tavalliset kansalaiset saavat uuden alun, mikäli valuutan arvo on suhteessa valtion kilpailukykyyn.

Pankitkin saisivat viimeinkin kantaa sitä vastuuta, mitä sijoittajilla pitäisi olla. En ole hyväksynyt Kreikkatukia alusta lähtien, enkä hyväksy niitä nytkään. Omakin uskottavuutemme alkaa olla riskirajoilla. Pienen mökin omistaja ei voi lähteä miljoonalinnojen takuumieheksi.

 

 

Tapahtumat

  • La 28.04.2018: 50v Syntymäpäivät Kivijärvellä

KYSELY

Tällä hetkellä ei ole gallupia saatavilla.
Keskusta
Lasten ja nuorten valtuutettu