Yhteystiedot

Kansanedustaja
Anne Kalmari
050 512 2084
">

Avustaja
Kalle Murto
050 466 7697
">

Anne Kalmari Facebookissa Anne Kalmari Twitterissä
Tilaa Anne Kalmarin blogi RSS-syötteenä Anne Kalmari LinkedInissä

laatu

Luomu tuo lisäarvoa niin kouluruokailuun kuin viljelijällekin

Kansanedustaja Anne Kalmari Luomufoorumin avauspuheessa Jyväskylässä ke 1.2.2017

Vaikka maatalouden tilanne ylipäänsä Suomessa on tukala, luomutiloilla tilanne on keskimääräistä paremmin. Kalmarilla oli tarjolla porkkanaa asennemuutoksen puolesta.

Hallitus julkisti eilen luomumaidon, hedelmien ja vihannesten parantuvasta tuesta kouluille, jotta kaikki suomalaislapset voisivat nauttia puhtaammista, torjunta-aineettomista ja lähellä tuotetuista tuotteista tasa-arvoisesti. Kalmari kertoi tuen muutoksen jälkeen olevan tavalliselle maidolle yhdeksän, ja luomumaidolle 27 senttiä litralta.

Tuen taustalla on EU:n tuki terveellisempään kouluruokailuun. Suomessa tämä tuki on päätetty suunnata nyt erityisesti luomutuotteisiin. Kalmari korostaa, että julkisissa luomuhankinnoissa edettäisi nyt nimenomaan kotimaisuus edellä. Valitettavasti joskus luomun portaat ovat vieneet kohti ulkomaalaisia luomutuotteita.

Hallitusohjelman tärkein tavoite on saada suomalaisille tuotteille lisäarvoa, ei vain lisätä massatuotannon määrää. Markkinointi laadun puolesta on koko tuoteketjun asia.

Maailmalla luomuruoan menekki on vielä paljon Suomen kysyntää edellä, mutta suuntaus meilläkin on selkeästi kohti tiedostavampaa kuluttajakäyttäytymistä, jolloin lähiruoka ja luomuruoka ovat kuluttajien ensisijaisia valintoja.

Suurimpana esteenä luomutuotannolle on edelleenkin usein EU:n byrokratia. Hallitus on tehnyt töitä EU:ssa ja kotimaassa esimerkiksi helpottamalla pientuotannon asemaa, mutta työtä on vielä jatkettava, Kalmari linjaa.

Kalmari haastoi kaupan mukaan keskusteluun kysyen, miten saadaan arvokkaasta tuotteesta eniten vastinetta sille, joka tuotteen eteen eniten tekee? Kaupan kate on tällä hetkellä reippaasti enemmän kuin viljelijän osuus, ja tämän on käännyttävä toisin päin, Kalmari vaatii.

Kansanedustaja Kalmarilta ohje kestävään kinkunpaistoon

Eduskunnan ruokaryhmän pj. Kalmari kertoo kolmen helpon kohdan ohjeen siitä, miten voit parantaa eläinten, ihmisten ja ympäristön hyvinvointia:

  1. Valitse kotimainen kinkku

Possu on saanut kasvaa karsinassa, pitää saparonsa ja sen pääasiallinen ravinto on suomalaista alkuperää. Kotimaisen kinkun rehussa ei ole käytetty antibiootteja ja näin sinulle ei synny resistenssiä (laatuvaatuu.fi).  Kotimaisen kinkun ostamalla tuet suomalaista elinkeinoa ja työllisyyttä.

  1. Paista kinkku kypsäksi ja kierrätä paistorasva

Kinkun paistamalla voit samalla opettaa läheisillesi kuinka helppoa tämän perinneruoan valmistaminen onkaan, ruokakulttuurimme siirtäminen on osa suomalaisuutta! Neste Oyj tekee tänä vuonna kinkkujen paistinrasvasta uusiutuvaa dieseliä hyväntekeväisyyteen. Kaada lämmin rasva varovasti tyhjään maitopurkkiin, viilennä kylmäksi ja vie se lähimpään kierrätyspisteeseen (kinkkutemppu.fi)

  1. Nauti kinkkua yhdessä perheen sukulaisten tai ystävien kanssa

Yhdessä syömisen kulttuuri vähenee Suomessa koko ajan. Katkaistaan tämä kierre yhdessä, rennosti, nauraen ja nauttien laadukkaasta ruoasta ajan kanssa! Yhdessä syöden sosiaaliset taidot paranevat, perinteet ja tapakulttuuri siirtyvät sekä ruokahetkistä jää parhaat muistot!

Tulevana Suomi100 -juhlavuotena opettelemme uudelleen syömään yhdessä kampanjan myötä. Kaikki on kutsuttu – syömään yhdessä! (syodaanyhdessa.fi)

Anne Kalmari

Eduskunnan ruokaryhmän ja kotitalouden tukirenkaan pj.

Nesteen yhteiskuntasuhteiden neuvottelukunnan pj.

Tapahtumat

  • La 28.04.2018: 50v Syntymäpäivät Kivijärvellä

KYSELY

Tällä hetkellä ei ole gallupia saatavilla.
Keskusta
Lasten ja nuorten valtuutettu