Yhteystiedot

Kansanedustaja
Anne Kalmari
050 512 2084
">

Avustaja
Kalle Murto
050 466 7697
">

Anne Kalmari Facebookissa Anne Kalmari Twitterissä
Tilaa Anne Kalmarin blogi RSS-syötteenä Anne Kalmari LinkedInissä

maatalousyrittäjät

Puhdasta ruokaa, kiitos!

Maaseudun Tulevaisuus tänään 15.3.2013: ”Suomi ja muut Pohjoismaat erottuvat edukseen EU:n torjunta-aineiden jäämäseurannassa. Jäämiä löytyy, mutta pitoisuudet ovat matalampia kuin muualla Euroopassa. Suomalainen puhdas ruoka ei ole myytti. Vahvistusta saatiin taas kerran, kun Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto, Efsa, julkaisi tietoja torjunta-aineiden jäämistä elintarvikkeissa. Suomi ja muut Pohjoismaat loistavat kärjessä ja myös itävaltalaiset voivat olla tyytyväisiä. Eniten jäämiä todettiin EU:n ulkopuolelta tuoduissa elintarvikkeissa.”

Voimme oikeasti olla iloisia tästä uutisesta. Ei ole yhdentekevää mitä suuhun laitamme. Koko ajan tulee uusia ruokaskandaaleja ja on yhä vaikeampi kuluttajana seurata mitä ostaa ja mikä pitäisi jättää kaupan hyllyyn. Joutsenlippu on kuitenkin yksi valintaa helpottava merkki. Päätöksillämme kuluttajina voimme vaikuttaa siihen pysyvätkö ns. huonot tuotteet myynnissä vai poistuvatko ne valikoimista.

Huomionarvoista on, että luomutuotteistakin löytyi jonkin verran kasvinsuojeluainejäämiä, etenkin EU:n ulkopuolelta tulleissa erissä.

Mistä sitten jäämättömyys johtuu: Kaikki maat eivät enää suostu antamaan tietoja kasvinsuojeluaineiden käyttömääristä, mutta tilanne on entinen. Suomen kasvinsuojeluainemäärät ovat minimaalisia muihin maihin verrattuna. Suomalaisten syömistä kasvinsuojeluainejäämistä yli 90 % tuleekin tuontielintarvikkeista, vaikka niiden osuus ostoskorissa on pienempi kuin kotimaisten tuotteiden. Jäämiä saamme erityisesti hedelmistä ja tuontirukiista. (Lähde: Elintarviketurvallisuusselonteko)

Antibioottisten kasvunedisteiden ja hormonien käyttö kotieläimillä on Suomessa kielletty. Rehuntuotantoa valvotaan niin tarkasti, että en usko dioksiinipitoisten viemärijätteiden pääsyyn ketjussa.

Maamme forforivarat eivät sisällä juurikaan raskasmetalleja eikä liikenne saastuta kuten tiuhemmin asutetuissa maissa. Näin ruuan raskasmetallipitoisuudet ovat hyvin alhaisia.

Pakko pohdiskella vähän sitäkin kuinka kauan saamme nauttia puhtaasta ruuasta. Tilanne on erittäin huolestuttava, kun ajatellaan omavaraisuuden alenemista.  Viljelijöiden tulotaso on surkea ja tilat vähenevät huimaa vauhtia. Siis kysynkin teiltä kuluttajat: Eikö jäämättömyydestä kannattaisi maksaa vähän ekstraa puhtaan ruuan tuottajalle?

 

 

Oikeudenmukaisuutta viljelijöille!

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskista (kok) käsiteltiin eilisessä debattikeskustelussa silkkihansikkain, vaikka leikkaukset tästä pääluokasta ovat suuremmat kuin mistään muualta. Tuntuu, ettei viesti viljelijän hädästä mene perille. Missä on oikeudenmukaisuus?

Hallituksella ei ole mitään käsitystä miltä tuntuu viljelijästä, kun hän kuuntelee tulopoliittista neuvottelua siitä, olisivatko palkankorotukset prosentin, 2, 3, 4 vai kenties jopa 6 prosenttia, kun tämä hallitus järjestää maanviljelijöille 5 prosentin palkanalennuksen. Maatalouden pääluokasta leikataan neljä prosenttia, kun muista pääluokista leikataan keskimäärin 2,2 prosenttia. Miksi näin tehdään? Siksi, että tälle hallitukselle on aivan sama, mitä ruokaa he suuhunsa pistävät. Kukaan ei sano tätä asiaa ääneen vaan puhutaan kauniisti lähiruuasta, kun samalla viedään pohja pois siltä, että suomalainen ruuantuotanto voisi jatkua.

 Eilen MTK:n edustajat toivat maaseutuvetoomuksen kansanedustajille. Hyvä vetoomus ja toivottavasti se otetaan vakavasti myös hallituspuolueissa!

 

Kohtuullisuutta

Yleissitovuus ei toimi, sillä kaikki yritykset eivät ole yhtä kannattavia.  Myös kannattavimpien alojen työ liputetaan helposti kestämättömien palkkaratkaisujen myötä ulos. Prosenttikorotuskäytäntö lisää tuloeroja. Joku saa prosentin korotuksella kahvipaketin ja toinen rekkakuorman kahvia. Raha lisääntyy niille, joille se ei enää tuo lisää onnea.

Palkansaajajärjestöt tuntevat syystä katkeruutta johtajien huippupalkkoja kohtaan. Kysytään, missä esimerkin näyttäminen.  Miksi työntekijät sitoutuisivat malttiin, mikäli työnantajat eivät sitoudu työntekijöihinsä, vaan pienessäkin notkahduksessa väki pistetään surutta ulos?

Valtion ei pidä nyt alistua painostukseen. Kun valtio on muutoinkin veloissa korviaan myöten, yleisiin veronalennuksiin ei ole nyt varaa. Velkakello raksuttaa ja veronalennuksia seuraavat leikkaukset koskevat helpoiten vähäosaisia.

Palkkaneuvotteluissa on mukana vain osa suomalaisista! Pienyrittäjät, mukaan lukien maa- ja metsätalousyrittäjät puuttuvat neuvottelupöydistä. Heidän näkökulmansa ei tunnu kiinnostavan työmarkkinaosapuolia, ei myöskään hallitusta.

Otetaan oppia naapurista. Ruotsissa kaikki puhaltavat yhteen hiileen: yrittäjät ja työntekijät. Suunnitellut tuloveronalennuksetkin peruttiin yhdessä tuumin.

 

Hallitusohjelma keskittää ja leikkaa

Keskustaosaaminen näkyi laajalla rintamalla eilisessä hallitusohjelmakäsittelyssä. Ryhmämme puheenjohtajan Tiilikaisen puheenvuoro oli erinomainen. Kyllä oli värittömyys kaukana, kun Kimmo haastoi hallitusta. Keskustelu jatkuu täysistunnossa vielä tänään ja tulossa on lisää keskustalaisten kannanottoja hallitusohjelmasta. Omassa puheenvuorossani eilen, olin keskittynyt pääasiassa maaseudun tilanteeseen. Seuraavassa on osa puheenvuorostani.

”Keskittäjähallituksen kasvun edistämisinnovaatio on seuraava: pakotetaan ihmiset muuttamaan suuriin kaupunkeihin ja puolitetaan gryndereitten lainan korot, että saavat tehdä vuokra-asuntobisnestä. Onkohan vaalirahoituksella merkitystä? Lue loppuun

Tapahtumat

  • La 28.04.2018: 50v Syntymäpäivät Kivijärvellä

KYSELY

Tällä hetkellä ei ole gallupia saatavilla.
Keskusta
Lasten ja nuorten valtuutettu