Yhteystiedot

Kansanedustaja
Anne Kalmari
050 512 2084
">

Avustaja
Kalle Murto
050 466 7697
">

Anne Kalmari Facebookissa Anne Kalmari Twitterissä
Tilaa Anne Kalmarin blogi RSS-syötteenä Anne Kalmari LinkedInissä

Urpilainen

EU kriisi -metsässä ollaan!

Jälleen joutuu pieni Suomi kurjistamaan oman maan tilannetta helpottaakseen suuren EU maan Espanjan taloudellista tilaa. Tilannetta voisi verrata 90-luvun lamavuosiin siten, että jos hyvin pieni yritys olisi ruvennut takaamaan jotakin mega-kokoluokan yritystä omilla varoillaan, niin olisi siinä aika epätoivoinen tilanne ollut sitten, kun kriisi lopulta olisi lauennut, ja itse asiassa näin monelle yritykselle tuolloin kävikin.

Suomen tilanne tässä EU-kriisissä on juuri samanlainen.  Emme omilla rahoillamme pysty pelastamaan yhtään mitään. Kun Suomen varallisuus on toisten pankkien tukena ja kriisi laukeaa, niin silloin ollaan tosi syvällä, kun menetetään rahat sen lisäksi, että kriisi on edessä.

Valtiovarainministeri Urpilainen (sd) vertasi välikysymyskeskustelussa: jos juoksee sutta pakoon, tulee karhu vastaan. Kun hän näin vertasi, se osoitti ilmeisesti, että metsässä ollaan!  Eikö nyt siis kannattaisi kääntyä takaisin, jos kompassi johtajilla näyttää väärin? Kataisen (kok) hallitus on puhunut jatkuvasti sijoittajien vastuusta. Missä on nyt sitten sijoittajien osakepääoma näissä Espanjan pankeissa? Sen sijaan me annamme rahaa Espanjalle ja toivomme, että sen joskus saa takaisin, ja Espanja sitten lainaa sen pankeille eteenpäin. Hallituspuolueen edustajille on joka välissä uskoteltu, että tämä ja tämä palomuuri nyt sitten riittää ja kriisi pysähtyy tähän, ja koskaan kriisi ei ole pysähtynyt. Kuka voi uskoa, että kriisi nyt pysähtyy juuri Espanjaan? Minä en usko. Sen sijaan uskon, että olemme vasta puolivälissä ja matka jatkuu, uusia kriisejä tulee ja Italian pakettia odotettaessa meidät viedään kohti liittovaltiota. Mielestäni olemme pumpanneet rahaa jo riittävästi. Joskus pitää uskaltaa kääntyä takaisin.

Pääministeri Katainen kyseli välikysymyskeskustelussa eväitä EU:n kokoukseen. Annan tässä nyt joitakin eväitä. Ihan ensimmäinen eväs olisi se, että pyytäisin, ettei sorruttaisi ylimielisyyteen, vaan kuunneltaisiin tarkasti myös opposition mielipiteitä siitä, miten asioita voisi hoitaa. Jos ollaan eri mieltä, se ei tarkoita, että ollaan tyhmiä tai vastuuttomia, vaan se tarkoittaa, että asioita on pohdittu toisenlaisesta näkökulmasta ja usein myös useiden asiantuntijoitten evästyksellä.

Toinen eväs on se, että arvoisa pääministeri muuttaisi käsityksen tasavertaisuudesta. Kun Kreikkaa tuettiin, täytyy muistaa, että Saksan pankeilla ja valtiolla oli 34 miljardin euron saatavat Kreikassa ja Suomessa 1 miljoonan euron saatavat. On toki silloin jaettava sitä vastuuta ja taakkaa näitten asioitten mukaisesti. Nyt Espanjassa viimeistään tämä tasavertaisuus tulisi muuttaa sellaiseksi, minkälainen suomalaisten oikeuskäsitys on: eli niille maille suuremmat vastuut, joilla itsellään ja joiden pankeilla on paljon saatavia.

Kolmanneksi toivoisin, että pääministeri lupaa meille suomalaisille yksiselitteisesti, että Suomi Euroopan päätöksenteossa ei tule hyväksymään eurobondeja tai liittovaltiokehitystä ennen kuin nämä asiat on viety Suomessa kansanäänestykseen. Tämä on hyvä takaportti siellä neuvotteluissa, ja vaadin, että tästä asiasta ei tingitä!

Budjettisi rankaisee yrittäjiä, Urpilainen!

Kun leikitte Euroopan kentillä eurolla, unohditte turvata kotimaisen menestymisen edellytykset! En ymmärrä edes mitä autuutta prosentin talletus Kreikalta Suomen 30 miljardin Eurooppa-vastuisiin nähden olisi tuonut. Sen sijaan olette menossa nöyränä kohti liittovaltiota. Euroopan kabineteissa unohditte suomalaiset yrittäjät! En voi tulla muuhun lopputulokseen, kun tarkastelen talousarvioehdotusta.

Suurimmalla osalla suomalaisia yrittäjiä verotus kiristyy. Pääomatuloveroa aiotaan nostaa kahdella prosenttiyksiköllä 30 prosenttiin ja yli 50 000 euron pääomatuloista vero olisi 32 prosenttia. Ovatko ne velkaiset yrittäjät ja viljelijät, jotka koettavat kuolettaa miljoonalainoja ansainneet korotetun pääomatuloveron? Haluan muistuttaa, että he lyhentävät niitä lainojaan verotetusta tulosta. Kaikki Suomen avoimet yhtiöt, kommandiittiyhtiöt ja toiminimet, samoin kuin maa- ja metsätalousyritykset ovat pääomaverotuksen piirissä. Hyvin usein pääomaverotus on jo nykyisellään ansioverotusta kireämpää. Yhteisöveron alentaminen ei vaikuta näiden yritysten toimintaan tippaakaan. Olen erityisen huolissani yrityksistä, jotka sijaitsevat pitkien etäisyyksien päässä. Kuljetusyrityksille tulee myös kovat ajat, kun polttoainevero nousee.

Maataloudelle tulee erityiset polttoaine- ja sähköverojen kiristykset.  Maatalousyrityksiä halutaan rankaista vielä tukien leikkauksella. Viljelijätuista otetaan 40 miljoonaa euroa ja muut vähennykset maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalasta ovat yli 130 miljoonaa euroa. Miksi kannattavuuskriisissä kamppailevia tiloja kohdellaan näin? Heti romutettiin hallitusohjelman kaunis lause jossa todetaan, että hallitus toimii kilpailukykyisen, kustannustehokkaan ja ympäristöystävällisen maatalouden ja erityisesti perheviljelmien tuotantoedellytysten turvaamiseksi. Se olikin liian kaunista ollakseen edes unelmahöttöä!

Suomalaisia pienyrittäjiä ei kiinnosta niinkään yhteisöveron taso. Tärkeä on se kokonaisveroaste, joka kohdistuu tuloon, jonka yrittäjä ottaa yrityksestä itsensä ja perheensä elättämiseen. Ääritapauksessa yrittäjän yhteenlaskettu veroaste (yhteisövero + osinkovero) voi nousta lähes kolme prosenttiyksikköä.

Kun perintövero kiristyy, yritysten sukupolvenvaihdokset vaikeutuvat.

Kasvu ei synny toiveajattelulla. Kannustavuus kaikkeen yrittämiseen puuttuu, mutta mitä muuta Kataisen sosialisti hallituksen esitykseltä voisi odottaakaan. Olen samoilla linjoilla kuin Suomen Yrittäjät. Kun työmarkkinoiden rakennemuutosta ei voitu tehdä, on todennäköistä, että varsinkin tuotannollisten työpaikkojen häviäminen Suomesta jatkuu, he pelkäävät.

Yrittäjien entinen pj. Eero Lehti totesi hallitusohjelmakäsittelyssä, ettei ole löytänyt hallitusohjelmasta mitään positiivista yrittäjien kannalta. En oikein kykene löytämään tästä budjettiesityksestäkään.

Tapahtumat

  • La 28.04.2018: 50v Syntymäpäivät Kivijärvellä

KYSELY

Tällä hetkellä ei ole gallupia saatavilla.
Keskusta
Lasten ja nuorten valtuutettu