Autojen ja bittien pitää liikkua

03.04.2019

Vaikka teimme viime kaudella miljardin ylimääräisen korjauspaketin teille, alempiasteinen tieverkkomme rappeutuu edelleen. Pilaamme näin kansallisomaisuuttamme. Kyse on samasta asiasta, kuin jos emme korjaisi vuotavaa kattoa huushollissamme. Aikojen päästä remontti on kohtuuttoman hintainen.

Valtion talous on tiukalla jatkossakin. Siksi isojen hankkeiden rahoitukseen tulee hakea mukaan eläkerahastoja ja muita tahoja rahaston kautta. Sain sitoutettua Harvaan asutun maaseudun parlamentaarisessa työryhmässsä muutkin puolueet siihen, että asvaltointien korjausväli puolitetaan. Lisäksi hiekkateille tarvitaan rahaa myös!

Myös maaseudun yritykset, asukkaat ja matkailijat tarvitsevat toimiakseen kunnon teitä. Saavutettavuus on yksi tärkeimpiä menestymisen edellytyksiä. Äänekosken biolaitokselle tuodaan puuta 5 minuutin välein rekalla. Puuvirrat lähtevät pienten teiden varrelta. Puuhuollon vuoksi tieverkon on oltava kunnossa. Tein valtavasti töitä ja saimme rahaa väkimääräämme suhteutettuna poikkeuksellisen runsaasti Keski-Suomeen. Tämän täytyy jatkua, sillä sille on hyvät perusteet.

"Laajakaista kaikille"-hanke ei toteudu sellaisenaan. Meidän tulee turvata, että laajakaista halukkaille saavutetaan. Yrityselämää, etätyötä tai nykypäivän asumista ei voi olla, jos yhteydet pätkivät ja keskeyttävät jopa laskujen maksun. Toista sataa vuotta vanha Maamme kirja jo opettaa: "Koska onni ja sivistys niin olennaisesti riippuu kaikenlaisesta liikeyhteydestä ja tiedonannosta ihmisten välillä, arvostellaan kunkin maan edistystä sen mukaan, miten hyvät tai huonot sen yhteydet ovat." Ei unohdeta tätä viisautta!

Anne Kalmari, kansanedustaja, 

Harvaan asutun maaseudun parlamentaarisen työryhmän pj.