Helsingin Yliopiston ravintoloiden naudanlihapäätös on käsittämätön ja kestämätön

15.10.2019

Helsingin yliopiston ravintoloiden päätös lopettaa naudanlihan tarjoilu mitä ilmeisimmin opiskelijoilta kysymättä on käsittämätön.

Todennäköinen seuraus on, että pääosin kotimaisen naudanlihan korvaa pääosin ulkomainen tuontiruoka maailman ääristä rahdatuista kasviksista alkaen. Miten tämä vähentää päästöjä?

On syytä muistaa, että kotimaisessa naudanlihantuotannossa ei käytetä soijaa tai palmuöjyä, joiden tuotanto uhkaa sademetsiä. Sen sijaan naudat huolehtivat kulttuurimaisemista ja monimuotoisuudesta laiduntamalla. Uhanalaisista lajeista lähes kolmannes sijaitsee perinnebiotoopeilla. Mitä mieltä yliopiston suunnalla ollaan monimuotoisuuden säilyttämisestä?

Päätös on täysin epäjohdonmukainen myös siitä näkökulmasta, että Helsingin yliopisto kuitenkin tuottaa niin naudanlihaa kuin maitoa sekä kouluttaa alan asiantuntijoita. Aiotaanko siis myös yliopiston maa- ja metsätaloustieteellinen tiedekunta lopettaa?

Todellisuudessa kyse on ideologisesta ratkaisusta. On kestämätöntä, että "kasvismafia" yrittää ilmastonmuutoksen varjolla viedä toisilta ihmisiltä oikeuden syödä, mitä itse haluavat. Miksi opiskelijat eivät saa itse valita ja päättää, mitä lautaselleen ottavat? Keskustassa luotamme ihmisiin ja siihen, että jokainen järkevä ihminen pyrkii syömään mahdollisimman terveellisesti ja tasapainoisesti.

Lisätietoja: kansanedustaja Anne Kalmari, puhelin 050 512 2084