Huolehditaan ikäihmisistä!

07.02.2023

Pienituloisilla eläkeläisillä on tiukkaa, kun ruuan ja energian hinta nousee. On tärkeää, että lähimmäisestä pidetään huoli ja autetaan myös vapaaehtoistyöllä.

Valtiokin on yrittänyt tehdä parhaansa. Suomessa on astunut voimaan uusia päätöksiä, joilla pyritään vaikuttamaan kohtuuttomiin sähkölaskuihin. Sähkön arvonlisävero alennettiin 10 prosenttiin. Tämän lisäksi uutena tuli myös kertakorvaus, jolloin kaikki, jotka maksavat sähköstä yli 10 senttiä kilowattitunnilta saavat kertakorvauksen. Kelalta on saatavissa myös väliaikainen sähkötuki kaikille pienituloisille kotitalouksille.

Sähkötuen lisäksi on myös muita hyviä asioita, joita hallitus on saanut aikaan ikäihmisille. Muun muassa eläkkeet ovat nousseet ja esimerkiksi Keskustan vuonna 2011 luoma takuueläke on tällä vaalikaudella noussut noin 100 eurolla. Jos sai 785 euroa eläkettä vuonna 2019, nyt summa on 137 euroa suurempi eli 922 euroa. Työeläkkeisiin on tullut tällä kaudella pieniä korotuksia ja tänä vuonna eläkkeet nousivat 6,8 prosenttia.

On myös erittäin hyvä, että sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitusta on nostettu ja terveydenhoidon maksukatto laajennettiin sekä suun terveydenhuoltoon kuin myös tilapäiseen kotisairaanhoitoon ja kotisairaalahoitoon. Tehostettuun palveluasumiseen on lisätty hoitajia ikäihmisten palveluiden parantamiseksi.

15 vuoden vatvomisen jälkeen saatiin maaliin sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus, joka oli välttämätön peruspalveluiden turvaamiseksi. Vaikka kokoomus olisi tahtonut toisin, tämä malli ei päästä terveydenhoitoa ylikansallisten jättien bisnekseksi, vaan soteasiat pysyvät julkisissa käsissä. Hallinto kevenee ja aikaa myöten lääkäriin pääsy nopeutuu, kun noin 300 järjestäjästä siirrytään 21:een hyvinvointialueeseen. Kuntien kustannuspaineet siirtyvät valtiolle ja Jämsänkin veronkorotuspaineet kevenevät.

Paljon olisi vielä tehtävää. Erityisesti haluaisin omaishoitajien asemaa parannettavan. Korvaus on pieni ja verottaja vie ison osan. Jospa saisimme seuraavalla kaudella omaishoitajien korvauksen verovapaaksi.