Kalmari ja Kärnä: Maakunnat maksavat pääkaupunkiseudun kotihoidontuet

14.02.2018

Keskustan kansanedustajat Anne Kalmari ja Mikko Kärnä hämmästelevät viimepäivinä julkisuudessa esitettyjä väitteitä, joiden mukaan kotihoidontukea maksatettaisiin erityisesti "keskustan vahvoille tukialueille".

  • Väitehän ei yksiselitteisesti pidä paikaansa. Viime joulukuussa joka kolmas kotihoidon tukieuro maksettiin pääkaupunkiseudulle. Kun koko maassa tukea maksettiin 23,5 miljoonaa, valui siitä 7,5 miljoonaa Helsinkiin, Espooseen, Vantaalle ja Kauniaisiin, vaikka näissä kunnissa asuu vain viidesosa Suomen väestöstä. Pääkaupunkiseutu on siis kotihoidontuen nettosaaja.

Kalmari ja Kärnä toteavat, että tämän laskelman mukaisesti maakunnat rahoittavat pääkaupunkiseudun perheiden kotihoidontuet.

  • Eikä tässä sinällään mitään, mutta on hyvä tiedostaa asiaan liittyvät faktat. Suomi on yksi kokonaisuus ja sellaisena sitä on käsiteltävä. Samalla on hyvä ymmärtää, että kotihoidontuesta merkittävin osuus kohdistuu aivan muualle kuin "keskustan vahvoille tukialueille". Toki tähänkin on pian muutos tulossa, kun keskusta ottaa veret seisauttavan vaalivoiton pääkaupunkiseudulla tulevissa eduskuntavaaleissa.