Kalmari vaatii sekoitevelvoitetta lentoliikenteeseen

18.02.2019

Kansanedustaja Anne Kalmari toivoo uusiutuvien polttoaineiden ja uusien innovaatioiden siivittävän suomalaiset lentokoneen käyttäjät ilmastoystävällisempään suuntaan. Hän vaatii uusiutuvien polttoaineiden käytön lisäämistä sekoitevelvoitteen avulla.

"Haluan velvoittaa lentoliikennettä käyttämään ilmastoystävällisempiä polttoaineita. Suomalaiset ovat erittäin ilmastotietoisia, mutta samalla vauraita käyttämään lentoliikennettä niin työ- kuin lomamatkoilla. Paras lentomatkustamisen päästöihin vaikuttamisen tapa olisi uusiutuva lentopolttoaine, jonka käyttöä pitäisi edistää siten, että tietty %-osuus polttoaineesta tulisi olla uusiutuvaa alkuperää.", Kalmari esittää.

Polttoaineiden uusiutuvuus on myös kansan tahto. Nesteen 4.2.2019 julkaistussa kyselyssä se sai suurimman, noin 80% kannatuksen. Uusiutuvan polttoaineen koetaan kaikkein konkreettisimmin vaikuttavan päästöjen määrään, sillä euromääräisen kompensaation sijaan se vähentää päästöjä jo niiden syntyvaiheessa. Riippuen polttoainesekoituksen pitoisuudesta, uusiutuva lentopolttoaine voi vähentää lentämisen kasvihuonekaasupäästöjä jopa 80 prosenttia verrattuna fossiilisen lentopolttoaineen käyttöön.

Vaikka muutoksen ansiosta lentomatkustamisen hinnat voivat hieman nousta, Kalmari toteaa, ettei ole kohtuullistakaan lentää parilla kympillä tuhansia kilometrejä, kun sadan kilometrin junamatka voi maksaa saman verran.

"Kaikenkaikkiaan turhaa lentomatkustamista pitää vähentää ja ehkäistä, esimerkiksi suosimalla etäyhteyksiä turhien matkojen sijasta. Näin säästettäisi aikaa, rahaa ja ympäristöä", Kalmari kannustaa.

Kalmari on edistänyt etäkokousten mahdollisuutta tekemällä mm. aloitteen tammikuussa 2019 Euroopan Neuvoston etäkokousten mahdollistamiseksi.