Kalmari vastaa Animalialle ja vihreille: Asia on päinvastoin kuin väitätte!

06.07.2019

"Tuotantoeläinten hyvinvoinnin tasosta Suomessa kannattaa olla ylpeä. Suomalaista tuotantotapaa on syytä puolustaa eikä moittia!", vastaa kansanedustaja, Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Animalialle ja Maria Ohisalolle ynnä muille tuotantoeläinten huonoista oloista ja monimuotoisuuden heikkenemisestä huolissaan oleville.

Kalmari kehottaa Animaliaa ja Vihreitä kampanjoimaan suomalaisen eettisen tuotantotavan puolesta: "Eiköhän kannusteta kuluttajia käyttämään kotimaisia kotieläintuotteita yhdessä! Jokainen kotieläintila turvaa niin uhanalaista hyönteis- kuin lintukantaakin. Varpuset eivät ole kadonneet maatiloilta."

Kun eläintensuojelulaki uudistuu, sijoitus maailman kärkimaissa varmistuu tulevaisuudessakin. Samalla huolehditaan, ettei tule eläinten hyvinvointivuotoa huonomman tason maihin. Yhtäkkisillä, kustannuksia lisäävillä toimilla ei pidä tappaa omaa kotieläintuotantoa ja heikentää globaalisti eläinten hyvinvointia. Saksassa on mielenosoituksia siitä, että possut saisivat pitää eläessään saparonsa ja kanat nokkansa. Meille tämä on itsestäänselvyys.

Kalmari listaa viisi asiaa jotka tulevan lainsäädännön myötä paranevat:

  1. Eläinten kipu vähenee

Sähköpantojen ja muiden kipua aiheuttavien välineiden hallussapito, käyttö ja maahantuonti kielletään. Kivunlievitys tulee pakolliseksi kivuliaissa toimenpiteissä.

  1. Eläinten vapaus lisääntyy

Lihanaudat ja hevoset tiineytettävät emakot saavat pääsevät jatkossa liikkeelle, uusia parsinavetoita ei rakenneta. Parsinavetoissa on jo ulkoilutusvelvollisuus, mutta se laajenee. Kalmarin mielestä 90 päivän ulkoilutuspakko on syytä määrätä tulevaisuudessa myös kerrostalolemmikeille.

  1. Eläinten mahdollisuus lajityypilliseen käyttäytymiseen paranee

Delfiinit ja villieläimet eivät kuulu sirkukseen, vaan luontoon. Lemmikkien ja kotieläinten elämänlaatua parannetaan.

  1. Valvonta paranee

Ruokavirasto saa valvoa teurastamoja kameroin. Tilojen ja kotien valvonta hoituu eläinlääkärijohtoisesti ja asiantuntevasti. Eläinsuojeluvaltuutettu ruokavirastossa voi nostaa esille epäkohtia.

  1. Lemmikkien asema paranee

Koirien rekisteröintipakon ja jalostuskieltojen avulla pentutehtailuun, laittomaan maahantuontiin sekä vahingollisiin rotuihin voidaan puuttua. Kissojen rekisteröintiä aletaan valmistella. Löytöeläimistä huolehditaan leveämmillä hartioilla.

Kalmari on myös tyytyväinen, että eläimellä on jatkossa viimeinkin lainsäädännöllisesti arvo!