Kannustusta vaiheittaiseen puukoulurakentamiseen

30.03.2018

Luin 22.2. Viispiikkisestä ilolla Karstulan uuden koulun rakentamisvaihtoehdosta. Se voitaisiin toteuttaa puurakenteisena ja pala kerrallaan etenevänä hankkeena, johon päästään käsiksi nopeasti. Tällainen rakentamismalli olisi uudenlainen ja monistettavissa muuallekin. Silloin vältytään väliaikaistilojen kustannuksilta ja voidaan käyttää paikallisia toimijoita.

Puurakentaminen on kilpailukykyisintä tällä hetkellä 1-2 kerroksen rakennuksissa, ja kustannustehokas malli siihen toisi töitä jatkossakin. Kun osissa rakennettava puukoulu kerran suunnitellaan ja toteutetaan taidolla, ovat seuraavat kohteet helpompia. Yksiaineisen hirsi- tai massiivipuuseinän kustannushyötyä ei tällä hetkellä osata laskea. Tai pääosin ei osata laskea perinteisen ratkaisun synnyttämiä kustannuksia, jotka puurakentamisesta puuttuvat. Näitä ovat levyseinien monet työvaiheet tai betoniseinien tasoitus ym. pintatyöt.

Puurakentaminen on ympäristöystävällistä. Puu on uusiutuva luonnontuote, jonka käyttö muihin materiaaleihin verrattuna hillitsee ilmastonmuutosta. Suomen metsät tuottavat puuta huomattavasti enemmän kuin sitä käytetään. Karstulan koulunkin tarvitsema puumäärä kasvaa alle 30 sekunnissa metsissämme. Kun puu on lisäksi miellyttävää katsella, koskea ja haistella, on sen suosio rakentamisessa nousussa. Kuhmon ja Pudasjärven puukoulut ovat matkailukohteita, joita käydään katsomassa niin kotimaasta kuin ulkomailtakin asti. Näin voisi olla Karstulassakin.

Maan hallitus haluaa edistää puurakentamista, sillä esimerkiksi julkisen rakentamisen osaaminen on ollut vähän kateissa. Tavoitteena on kestävyys, terveellisyys, turvallisuusja korkea arkkitehtoninen laatu.

Palomääräysten muutos poistaa esteitä puurakentamiselta. Puuta voidaan jatkossa käyttää enemmän sisärakenteissa eikä kantavia puurakenteita tarvitse peittää.

Ympäristöministeriön puuohjelman johtaja Petri Heino tai Mikko Kortelainen Puuinfosta voi tarvittaessa kertoa lisää. Olisi hienoa, jos Karstula päätyisi käyttämään sekä paikallista puuraaka-ainetta että osaamista, ja loisi näin työtä seudulle nyt ja tulevaisuudessa.