Kausi alkaa

02.09.2020

Toki elokuun eduskuntatyöhön on mahtunut budjettivalmistelua, eduskuntaryhmän kokousta, valiokuntatyönsuunnittelua, kommentointia ja kirjoittamista. Varsinainen istuntokausi starttaa kuitenkin tiistaina. Eduskunta kokoontuu jälleen koronatunnelmissa, vaikka kesällä jo saimme nauttia hieman väljennetyistä käytänteistä. Vaikka etätyö luontuu esimerkiksi tämänpäiväisen Keski-Suomen kansanedustajakokouksen osalta, eduskunnan viralliset kokoukset tai istuntopäätökset eivät vielä taivu etäosallistumiseen. Siispä illasta nokka kohti Helsinkiä. Vähän syrjässähän se on ja kämpillä huonnommat nettiyhteydet kuin kotona....

Tänä iltana tehdään aikalailla kauaskantoisia päätöksiä kotikunnassani Kivijärvellä ja naapurissa Kannonkoskella. Päätetään lähdetäänkö yhteiseen kuntajakoselvitykseen. Asialla on hyvät ja huonot puolensa. Soten valmistuminen olisi osittain vienyt tarpeen järjestää palveluita yhtenä hallintona, mutta odottaminen on käymässä työlääksi. Uhkana nähdään palveluiden heikkeneminen, jos jäädään isomman kunnan "syrjäkyläksi". Itsekin olen nähnyt tuosta noista esimerkkejä. Toisaalta turhaanhan me pyöritämme moninkertaista hallintoa pienelle porukalle. Kunnan viranhaltijoilla on joskus kohtuuton repertuaari asioita hoidettavana ja monitoimituuraajaa mahdoton löytää tarvittaessa. Luottamusmiesten löytyminenkin alkaa olla jo hakusassa. Olisiko kehittämiseen hieman enemmän paukkuja, jos olisimme yksissä?

Selvityksessä sovitaan sitovasti kolmeksi vuodeksi asioista, mutta jos ne ei valtuutetuille käy homma kariutuu.Selvittäjän on tuolloin vielä mahdollista järjestää kansanäänestys. Selvitykseen lähdetään kuitenkin aina tosissaan.

Niin tai näin. Mikä päätös syntyykin, se on demokratian tulos. Toivon, että kuntalaiset eivät ala keskenään nokkapokkasille ja ala haastaa riitaa turhanpäiten. Lähipalveluista tulee pitää kiinni kynsin hampain ja kukin luottamusmies miettii kohdaltaan miten se käy parhaiten. Yksin vai isompana kokonaisuutena.

Kannonkoskisuus ei lähde kannonkoskelaisista. Itse olen het pikkuseverra kivijärveläine, vaikka kuinka olisin osa jotain Suomenselkä-nimistä kuntaa.

Anne Kalmari, kansanedustaja, Kivijärvi

Kirjoitus on julkaistu sanomalehti Viispiikkisessä 2.9.2020