Keskustan Kalmari haluaa lähiruokaportaat ravintoloihin

09.06.2021

Kuntavaaliehdokkaiden tulee sitoutua lähiruokaan

Kansanedustaja Anne Kalmari (kesk.) on jättänyt tänään maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle kirjallisen kysymyksen Lähiruokaportaiden rahoittamisesta. Luomun portaat auttaisivat ravintoloita kertomaan sitoutumisestaan luomuun ja samalla kuluttajia etenemään samatahtisesti ravintoloiden kanssa. Selkeä järjestelmä auttaa saavuttamaan yhä uusia tasoja.

Lähiruuan hyödyt ovat kiistattomat. Lähiruoka tuo työtä ja toimeentuloa lähelle, kun rahaa ei lähetetä ulkomaille. Kuluttaja saa tutkitusti maailman puhtainta ja turvallisinta ruokaa. Ei tarvitse pelätä ruokaan kuulumattomia aineita tai esimerkiksi antibioottijäämiä. Kasvinsuojeluaineiden käyttö on Suomessa Euroopan alhaisimpia peltohehtaaria kohden. Eläinten hyvinvoinnista pidetään huolta ja kanat saavat pitää nokkansa ja possut saparonsa. Kaiken hyvän päälle kulttuurimaisemat pysyvät avoimena. Viljely parantaa myös monimuotoisuutta metsäisessä maassamme.

Kalmari toivoo lähiruuan nousevan keskeiseksi kysymykseksi kuntavaaleissa ja kehottaa ehdokkaita yli puoluerajojen sitoutumaan kotimaisen ruuan käyttöön julkisissa keittiöissä. Joukkoruokailun asiakkaita lähiruokamerkinät ja eteenkin tällainen lähiruokaportaat- asteikko auttaisi valitsemaan sellaisen lounasruokapaikan, joka edistää suomalaisen ruuantuotannon säilymistä.

Kalmari haluaakin, että ministeri vastaa, voisiko maa- ja metsätalous ministeriö olla luomassa Portaat lähiruokaan -konseptia ja olla mukana rahoittamassa sitä.

Lisätiedot: Anne Kalmari: 050 512 2084