Keskustan Kalmari: Kaupalta oikea päätös kriittisellä hetkellä

26.04.2022
  • - Vastuuministerien huolehdittava, että julkiset hankkijat toimivat samoin

Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari kiitää kauppaa päätöksestä avata sopimukset neuvotteluille elintarviketeollisuuden kanssa kesken toimituskauden.

Viljelijät ovat tuottaneet ruokaa koko Suomelle velkarahan voimin, saamatta riittävästi katetta tuotteilleen. Tuotantokustannusten rajun nousun seurauksena maatilojen maksuvalmius heikentynyt, eikä tuottajahintoja ole saatu nostettua riittävästi. Viljelijän tuntipalkka on 5,4 euroa!

  • Vihdoin näkyy valoa tunnelin päässä, kun kauppa on ilmoittanut halukkuudestaan neuvotella sopimuksista. Nyt on kriittiset hetket saada lisää euroja tuottajille, jotta tuotantokustannuksia saadaan katettua ja ruokaa tuotettua. Onkin hienoa, että pitkään jatkuneen keskustelun jälkeen neuvotteluissa päästään eteenpäin ja tulonjako elintarvikeketjussa saadaan reilummaksi. Kannattavuuden parantaminen tapahtuu nimenomaan markkinoilla ja kauppa on ratkaisevassa roolissa siinä, onko kotimaista ruokaa tarjolla yhä tulevaisuudessa.

Kaupan lisäksi suuria elintarvikkeiden ostajia ovat hankintayksiöt. Julkisella puolella elintarvikehankintoja tehdään satojen miljoonien eurojen edestä vuosittain.

  • Nyt on myös vihdoin valtion aika toimia ja päivittää omia Hanselin hankintasopimuksiaan, jotta tuottajan asemaa saadaan vahvistettua ja hintoja korotettua. Tämän lisäksi ensisijaista on soveltaa hankinnoissa niitä kriteerejä, jolla voidaan toteuttaa kotimaisia ruokahankintoja, Kalmari linjaa.