Keskustan maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsenet: EU:n ajamalle lyijyhaulikiellolle täystyrmäys eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnassa

11.06.2020

Keskustan maa- ja metsätalousvaliokuntaryhmän jäsenet, valiokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari sekä kansanedustajat Mikko Kärnä ja Mikko Savola ovat tyytyväisiä valiokunnan työhön ja tänään annettuun lausuntoon EU:n kaavailemasta kosteikkojen lyijyhaulikiellosta. Valiokunta toteaa yksimielisesti, että kieltoa ei voida toteuttaa Suomessa.

  • Komission ehdotus on pähkähullu. Komission esittämä kosteikkomääritelmä on niin laaja, että se merkitsisi Suomessa käytännössä täydellistä lyijyhaulikieltoa kaikessa metsästyksessä. Se taas aiheuttaisi merkittäviä lisäkustannuksia metsästäjille, koska lyijyä korvaavat haulit eivät sovellu kaikkiin aseisiin. Teräshaulit voisivat myös aiheuttaa haittaa metsätaloudelle puihin päätyessään.

  • Täyskiellolla olisi niin ikään huoltovarmuuteen liittyviä vaikutuksia, emmekä voi hyväksyä kieltoja, joka voi vaikeuttaa reserviläistoimintaa ja viranomaisten ampumatarvikkeiden saatavuutta.

Kansanedustajat korostavat, että vapaaehtoinen lyijypatruunoista luopuminen on kannatettava asia, mutta pakolla tähän ei voida mennä.

  • Lyijyä vastaavat korvaavat materiaalit, kuten volframi, ovat kalliita. Haulikon lyijypatruunat maksavat yleensä alle euron kappaleelta, kun korvaavien volframipatruunoiden hinta puolestaan on 3-5 euroa kappaleelta. Halvat teräshaulit puolestaan eivät yksinkertaisesti sovellu kaikkiin metsästysmuotoihin, koska tehokas ampumamatka niillä on liian lyhyt. Olemme tyytyväisiä Suomen ja valiokunnan kantaan, emmekä hyväksy lyijyhaulikieltoa.

Lisätietoja:

kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan pj, Anne Kalmari, p. 050 512 2084

kansanedustaja Mikko Savola, p. 040 575 8498

kansanedustaja Mikko Kärnä, p. 040 143 8941