Keskustan maa- metsätalousvaliokunnan jäsenet eivät hyväksy EU:n ympäristövaliokunnan linjausta metsäenergian uusiutumattomuudesta

19.05.2022

Keskustan maa- metsätalousvaliokunnan jäsenet eivät hyväksy EU:n ympäristövaliokunnan linjausta metsäenergian uusiutumattomuudesta

Pääministerin on estettävä metsähakkeen leimaaminen fossiiliseksi, mitä Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta esittää. Tästä on asiantuntijavaliokunnalta yksimielinen linjaus: ''bioenergiaa tulee kohdella yhdenmukaisesti muiden vähäpäästöisten energiamuotojen kanssa´´. Ville Niinistö (vihr.), Sirpa Pietikäinen (kok.) sekä muut kumppanit eivät ymmärrä puun kiertokulusta enempää, kuin ötökät lahoavissa rangoissa. Suomen uusiutuvasta energiasta 20TWh tulee metsähakkeesta. Se on joko metsästä kerättävää pienläpimittaista puuta tai metsäteollisuuden sivuvirtoja. Tämä määriteltäisiin fossiiliseksi.

  • Jos metsiä ei hoideta kuntoon, ne eivät sido hiiltä. Vain metsiä harventamalla saadaan kasvatettua tukkipuuta. Se on vähän sama asia kuin porkkanamaalla. Vain harventamalla saa isoja porkkanoita, Kalmari toteaa.
  • Ylimääräinen puuaines kannattaa viedä pois metsästä jo hyönteistuhojenkin vuoksi, mutta järjetöntähän se olisi jättää metsään lahoamaan, jos hyötynä saadaan talot lämpöiseksi, Savola kommentoi.
  • Kansantaloudellisesti kärsisimme, kun ryteikköjen käytön sijaan päätyisimme ostamaan lisää kivihiiltä ja öljyä. Päästöt lisääntyvät, Kärnä toteaa.

Pienpuu uusiutuu 25 vuodessa ja kivihiili 350 miljoonassa vuodessa. Kun vastoin luonnontiedettä, parikymppinen puu pistetään fossiiliseksi, heikennetään jälleen kerran omaisuudensuojaa.

  • Jos kannatat ryteikköjä, metsätuhoja ja omaisuudensuojan heikkenemistä tue Ville Niinistön linjaa. Jos kannatat hoidettuja, hyvin kasvavia ja hiiltä sitovia metsiä sekä puurakentamista, tue Keskustan maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsenten linjaa", toteavat Kalmari, Savola ja Kärnä.