Kiitos järjestöväki!

05.12.2018

Nyt vapaaehtoisten päivänä 5.12. haluan kiittää teitä järjestöissä toimivat! Vierailin Hipposhallissa järjestöjen joulumyyjäisissä viime lauantaina. Osastoilta löytyi paljon kaunista, hyödyllistä tai maukasta. Jotkut tuotteet olivat kaikkea tuota kerralla! Tuli jälleen todella hyvä mieli siitä, miten paljon me suomalaiset jaksamme tehdä hyvää järjestöjemme kautta.

Eduskunnan vapaaehtoistyön tukiryhmän puheenjohtajana haluan kiittää kaikkia ahertajia. On hienoa, että keräätte varoja ja järjestätte tapahtumia yhteisöissänne. Suomalaisista 42% on tehnyt vapaaehtoistyötä viimeisen neljän viikon aikana. Nuorten 15-24 -vuotiaiden osuus on valitettavasti vain 31%.

Suomen selviytymiseen yhteiskuntana vaikuttaa ihmisten yhteisöllisyys. Kun ei elä vain omalle itselle, saa itsekin sisältöä elämään. Julkiset toimijat - kunnat ja valtio - eivät saa paeta vastuutaan, mutta julkisten palvelujen tarve vähenee luontaisesti ihmisten yhteistoiminnan kautta. Vapaaehtoistyötä voi tehdä kuka tahansa iästä ja asuinpaikasta riippumatta kykyjensä, aikataulunsa ja voimavarojensa mukaan. Jokaisella on tarve kokea itsensä osaksi läheistä yhteisöä. Jos "systeemi hoitaa"- ajattelu leviää, eivät kenenkään rahat riitä.

Olemme tällä hallituskaudella poistaneet monia vapaaehtoistyön esteitä. Talkoolaiset voivat syödä tarjotut eväät ilman pelkoa veroseuraamuksista. Työttömän ei tarvitse enää pelätä menettävänsä työttömyyspäivärahansa osallistuessaan vapaaehtoistoimintaan. Alle 3000 euron arpajaisia voi pitää ilman ilmoitusvelvollisuutta ja rahankeräystä helpotettiin. Erilaisia lupia tarvitaan myös jatkossa vähemmän eikä hygieniapassiakaan tarvita kaikilta. Tämä ja paljon muuta löytyy demokratia.fi -sivuilta. Käykäähän katsomassa kohdasta tietotori/vapaaehtoistyö.

Iloista joulunaikaa. Ensi vuonna taas uusin voimin yhteisöllisyyden puolesta!

Anne Kalmari

Eduskunnan vapaaehtoistyön tukiryhmän puheenjohtaja