Kiitos kesätapahtumien järjestäjille!

08.08.2019

Kesällä on mahtavaa kun pääsee lataamaan akkuja maatalous ja pihatöiden parissa. Tämä kesä on ollut kohtuullisen hyvä sekä työkelien, että vapaa-ajan vieton suhteen.

Kävin eilen Kotvalan majalla Viitasaaren seudun Keskustan mukavassa järjestöillassa. Väkeä oli hyvin, tärkeää aatekeskustelua käytiin ja oltiin leppoisasti yhdessä. Pärjäsin jopa mukavasti tikkakisassa. Tämä kannatti mainita, koska päihitin Honkosen Petrin :-D Kesätapahtumat antavat piristystä niin meille paikallisille kuin lomalaisillekin.

On uskomatonta, miten paljon Viispiikkisen alueellakin on tapahtumia näin kesäaikaan. Niissä näkee maailmalle muuttaneita, tällä tienoolla lapsuutensa viettäneitä tai muuten tuttuja pitkästä aikaa. Voi tutustua uusiinkin ihmisiin. Saa vaihtaa kuulumisia. Saa parantaa ja avartaa maailmaa.

Ehkä aina joku saa kipinän muuttaa takaisin kotiseudulleenkin. Lomalaiset piristävät kesäämme ja auttavat osaltaan pitämään maaseudun palveluja yllä. Moni putiikki tekee vuoden katteensa nimenomaan kesäsesongin aikaan.

Nuoret lähtevät jo opiskeluvaiheessa kohti kasvukeskuksia. Hyvä kun lähtevät. Oppia ja kokemuksia tulee hakea maailmalta, niin että ymmärtää, mihin kannattaa panostaa. Toivottavasti jatkossa yhä useampi palaa kotiseudulle.

Meillä on täällä tilaa, voi laittaa pihamaata ja puutarhan ihan maan tasalle eikä tarvitse kiivetä katolle kitkemään. Voi saada oman kodin kenties järven rannalta. Tämä on turvallinen ympäristö lapsille. Meillä ei tarvitse ottaa kuin kolmasosa asuntolainaakaan verrattuna pääkaupunkiseudun kerrostalokaksioon. Sitten kun pääsen eläkkeelle, miettii moni. Miksei jo nyt, kysyn? Meillä on tilaa monentyyppiselle yrittäjyydelle, jos työtä ei muuten löydy. Vastavirtaan kulkijat, ne jotka rohkenevat nyt, ovat tulevaisuuden menestyjiä.

Kesätapahtumien järjestäjät tekevät tärkeää ja arvokasta työtä Suomenselän hyväksi. Työ alkaa aina uudelleen ja jatkuu kesien ja jopa uusien sukupolvien myötä. Letun ja makkaran myynti kesätapahtumissa on peruskauraa, mutta hullunhauska sankohiipimiskisa höystettynä Kotilaisen Esan täydellisen kuha-annoksen kanssa, sai ilonläikähdyksen sydämeen. Tällaiset tapahtumat voivat lähteä lentoon. Seuraava yhteinen haasteemme voi olla vaikkapa tuulen mukana tulevien uusien yrittäjyyden siemenien kylväytyminen tälle kauniille seudulle. Yhteisöihin, jonka arvon toivottavasti ymmärrämme, kun henkeä kehuvat ulkopuolisetkin.

Sankohiipimisen MM-kisat Kivijärvellä pidettiin tänäkin vuonna. Kuva vuodelta 2017
Sankohiipimisen MM-kisat Kivijärvellä pidettiin tänäkin vuonna. Kuva vuodelta 2017

Kesätapahtumat ovat maaseudun ja kaupunkien vuorovaikutusta parhaimmillaan. Vastakkainasettelu kaupunkien kanssa ei kannata. Lääkäriin pääsy voi olla kaupungissa vielä konstikkaampaa kuin meillä. Tosi on, että saamme seudullemme paljon valtionosuuksia, koska joudumme tuottamaan paljon palveluita ikärakenteemme vuoksi. Kuntamme voivat nostaa häpeilemättä valtionosuudet siitä hyvästä, että hoidamme verorahoillamme niidenkin vanhemmat, jotka ovat työn perässä muuttaneet pois.

Maaseudun puolustamista tekevät nykyään kaupunkilaisetkin. Ihmiset toivovat, että mökki- tai mummulapaikkakunta olisi elinvoimainen jatkossakin. Kiitos myös teille lomalaiset!

Kirjoitus on julkaistu Sanomalehti Viispiikkisessä elokuun alussa.