Kiitos metsästäjille!

05.02.2019

Jahtikausi alkaa olla lopuillaan. Jäniksen metsästys jatkuu, mutta hirvet on nyt kaadettu. Hirvikantaa pienennettiin niin, että hirviä jäisi vain 2,5-3 hirveä tuhannelle hehtaarille. Hirvimiehet suoriutuivat hienosti urakastaan. Kiitos teidän, tuloksena on pienemmät tuhot metsissä ja pelloilla sekä vähemmän hirvikolareita.

Hirvestystä sai jatkaa tammikuun puoleen väliin. Myös kanalintujen metsästysajat pitenivät, jos riistakolmiolaskelmat kertoivat hyvästä kannan koosta. Nämä ovat esimerkkejä niistä puretuista normeista, joita olemme tällä hallituskaudella tehneet metsästyksen sujuvoittamiseksi. Puretuista säädöksistä kertovat myös ennätysmäärä myönnettyjä karhulupia, järkevöitetty käytäntö aseen kuljettamisesta metsässä ja dreeverin käytön salliminen hirvenajossa. Muutkaan hankaloittavat säännöt eivät ole kiveen hakattuja. Kannattaa olla yhteydessä, mikäli tuntee, että maalaisjärkeä pitäisi jossain kohtaa käyttää lisää.

Metsästysporukat ukkoutuvat. Meidän itse kunkin tulee tehdä parhaamme, että saamme jatkuvuuden turvattua ja myös naisia ja nuoria mukaan. Siksi päätimme näyttää valiokunnassa esimerkkiä ja puolitimme alle 18-vuotiaiden riistanhoitomaksun 20 euroon. Metsästäjäliitto tuli hienosti perässä ja pienensi nuorten jäsenmaksua.

Metsästäjät tekevät metsästyksen lisäksi tärkeää työtä luonnon- ja riistanhoidon hyväksi. Sainkin tällä hallituskaudella hoidettua, että metsästyksen kattojärjestöt pääsivät ensimmäistä kertaa luonnon hyväksi tehtävän järjestötyön rahoituksen piiriin. Siitä kyllä nousi rahat perinteisesti jakaneiden keskuudessa melkoinen älämölö, mutta riistapelto tai vieraslajien kurissapito on yhtä arvokas teko metsästäjien kuin WWF:n tai Luonnonsuojeluliiton organisoimana.

Riistavahinkolaki on juuri käsittelyssä valiokunnassamme. Sen myötä suurpetojen aiheuttamat koiravahingot voidaan korvata täysimääräisenä ja ajallaan. Aiomme ottaa lain mietinnössä myös rapsakasti kantaa suurpetopolitiikkaan. Susien oikeudet eivät saa mennä ihmisten oikeuksien edelle. Poliisin toimintavaltuuksia tulee lisätä. Tulemme myös vaatimaan sutta siirrettäväksi pois EUn uhanalaisten lajien liitteestä, jolloin kannanhoito olisi helpompaa. Venäjän kanssa yhteiseen susipopulaatioon kuuluu yli 30 000 sutta ja maailmanlaajuisesti susia on 300 000. Vertailuna silmällä pidettävien listaan kuuluvia metsäpeuroja on maailmassa noin 2500.

Luonnon äänet ja tuoksut, kuppi kuumaa tai eväsleivän tuoksu metsäretkellä ovat niin metsästäjille kuin muillekin luonnossa retkeileville usein parasta antia. Nautitaan jokainen metsistämme ja niiden monimuotoisuudesta - jokaisena vuodenaikana.