Kiitos veteraanit

19.12.2017

Veteraanien ansiosta saamme juhlia satavuotiasta Suomea ensi viikolla. Talvisota, jatkosota ja Lapin sota merkitsivät mittaamattomia kärsimyksiä, joissa kansakunta menetti paljon, mutta säilytti kaikkein tärkeimmän - itsenäisyyden ja kansanvaltaisen järjestelmän. Sankarit rintamalla ja kotirintamalla rakensivat Suomesta turvallisen isänmaan. On itsestään selvää, että sotien jälkeen syntyneiden sukupolvien tulee huolehtia heidän hyvinvoinnistaan parhaalla mahdollisella tavalla. Maaliskuun alusta lähtien kaikki sotainvalidit ovat olleet oikeutettuja sosiaalihuollon avopalveluihin. Itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi olemme korottaneet veteraanimäärärahoja 52,9 miljoonaan. Näin kaikilla veteraaneilla on mahdollisuus päästä heille tarkoitettujen palveluiden piiriin.

Kunnat ovat hoitaneet ohjausta hyvin. Rahaa on kohdennettu lisää kotiin vietäviin palveluihin, joilla voidaan osaltaan tukea kotona asumista.

Kaikkein pienimpiä eläkkeitä, takuueläkkeitä, on tiukasta taloustilanteesta huolimatta nostettu kaksi eri kertaa. Periaatteesta "kaveria ei jätetä" on tullut suuri osa tämän päivän suomalaisuutta. Olemme oikealla tiellä, mutta matkaa ei saa jättää kesken.

Me kaikki voimme auttaa myös kaikki kotipitäjissämme. Se ei ole vain velvollisuus vaan myös ilo ja oikeus. Karstulan mieslaulajien veteraanikonsertti oli tästä aivan loistava esimerkki. Mutta vähempikin riittää - tärkeää on myös torjua yksinäisyyttä ja kuuntelijana voimme itse kukin toimia. Muistelu on terapeuttista, se hoitaa muistelijaa ja kuuntelijaa ja panee asioita oikeisiin mittasuhteisiin.

Läheisen kuoleman kohtaaminen, ankeat olot sekä nälkä rintamalla eivät varmasti koskaan pyyhkiydy mielestä. Oma isäni oli sodat käynyt mies, johon sota jätti arpensa. Häntä ei uskaltanut herättää kesken unien, sillä hän oli silmänräpäyksessä valmis siirtymään konekiväärin taakse. Kolme veljeä oli kaatunut sodassa, mutta meitä ei kasvatettu katkeruuteen vaan luottavaisuuteen.

Suomi ja suomalaiset selvisivät talvisodasta, säilyttivät itsenäisyytensä, uudelleen asuttivat yli 400 000 kotinsa menettänyttä, maksoivat sotakorvaukset, jälleenrakensivat maan ja tekivät siitä kovin ponnistuksin modernin hyvinvointivaltion. Tämä kaikki tehtiin yhdessä.

Toivon, että me suomalaiset tunnemme vielä omiksi ja rakkaiksi tunnusmerkkimme siniristilipun, Maamme-laulun ja Suomen leijonan ja pysähdymme näiden symbolien äärellä miettimään niiden merkitystä. Juhlavuoden teemana on yhdessä. Yhteinen päämäärä ja tavoite paremmasta huomisesta oli sodan käyneen sukupolven oppi, joka kantaa meitä päättäjiä tänäänkin!

Vilpitön ja nöyrä kiitos kaikille veteraaneille!