Kilpailuviranomainen ei saa estää kuluttajaa auttamasta viljelijää!

04.10.2018

Keskustan eduskuntaryhmän maatalouspoliittisen ryhmän yhteisvetoomus:

Kuluneen satokauden ankaran kuivuuden aiheuttama viljelijöiden akuutti kriisi on herättänyt kuluttajat tukemaan kotimaista ruoantuotantoa. YLE:n mukaan yli 90% kansalaisista olisi valmis maksamaan maitolitrasta hiukan enemmän, jos raha varmasti päätyy tuottajan kukkaroon. Kilpailuviranomainen ehätti oitis tyrmäämään asian. KKV:n Antti Norkelan mukaan virasto tulee väliin, jos saman portaan toimijat alkavat neuvotella hinnoista. Tällöin on kyse heidän mukaansa kartellista.

-Monissa muissa EU maissa hinnoista voi kuitenkin osoittaa siivun viljelijälle. Euroopan tuottajien organisoitumista koskevat direktiivit on hyväksyttävä myös Suomessa ja kilpailuvirastossa tarvitaan asennemuutos, lataa keskustan maatalouspoliittisen ryhmän puheenjohtaja Anne Kalmari.

-KKV:lle saavutus on se, että kuluttajahinnat laskee. He tulkitsevat kilpailulakia tuohon tavoitteeseen pääsemiseksi. Kaupan vallan kasvaminen sallitaan virastossa, kunhan se johtaa kuluttajahintojen laskuun. Kilpailuvirastoa ei kiinnosta, miten ketjun muut osat pärjäävät. Tämä on yksi iso osasyy elintarvikealan kriisiin, toteaa Keskustan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen.

-Miksi Yara saa lisätä polttoaineen nousun kustannukset suoraan hintoihin, mutta maataloustuottajat eivät, vaikka keskeiset tuotantopanokset kuten lannoitteet, rehut, koneet ja energia nousisivat kuinka paljon, pohtii kansanedustaja Eerikki Viljanen.

-On ongelmallista, että sama instanssi yrittää valvoa yhtä aikaa kuluttajan etua ja markkinoiden toimivuutta. KKV:lla on suuri valta kilpailulain tulkintaan ja siinä heillä on jopa asenteellisuutta. Onneksi keskustajohtoisen hallituksen ansiosta elintarvikkeen alkuperämaan saa nyt kertoa, sanoo Keskustan Pertti Hakanen.

-Tuottajaorganisaatioiden yhteenliittymistä katsotaan KKV:ssa pahalla, koska se voisi lisätä kuluttajahintoja tai ainakin muuttaa hinnan muodostumista elintarvikeketjussa. On syntynyt vaikutelma, että kilpailuvirasto yrittää ehkäistä EU-lainsäädäntöä reilummista elintarvikemarkkinoista toteutumasta. Meillä ei ikinä voisi syntyä Arlan kaltaisia elintarvikejättejä jalostamaan puhtaita raaka-aineitamme maailmalle vientituotteiksi. KKV ei katso sisämarkkinaksi elintarvikealalla koko Eurooppaa, vaikka muilla sektoreilla se näin tekee. Tämä epäkohta on korjattava, vaatii Keskustan maatalouspoliittinen ryhmä

Keskustan Maatalouspoliittinen työryhmä, 

puheenjohtaja Anne Kalmari