Kova linja ruokaväärennösten estämiseksi!

14.02.2020

Kalmari vaatii vinkkaussivustoa, kunnon sanktioita väärentäjille ja alkuperämerkintöjä myös eineksiin ja juustoihin.

Ilmajoella on tapahtunut ikävä ruokaväärennös. Virolaista Saksanhirveä on myyty suomalaisena hirvenlihana. Seinäjoen talousrikosyksikkö on aloittanut asian esitutkinnan. Rikosnimikkeinä ovat törkeä petos, terveysrikos, markkinointirikos ja elintarvikerikkomus. Valiokunta on useaan otteeseen vaatinut kunnollisia sanktioita ja seuraamusmaksuja. Vilunkipelaajille pelkkä sormen heristely ei auta. "Luottamus on tärkeä asia, jota pitää vaalia tiukasti. Jos tästä lipsutaan, rinne on jyrkkä ja liukas", toteaa Kalmari.

Ruokaväärentäjien kiinnisaamiseksi alkuvaiheessa Kalmari ehdottaa ruokavirastolle avointa sivustoa, johon kuluttajat voivat laittaa vinkit epäilemistään alkuperähuijauksista.

Kalmari on koko eduskunta-uransa ajan, vuodesta 2007 lähtien, pitänyt voimakkaasti esillä kotimaisen ruoan arvostusta, alkuperämerkintöjä ja ruokaturvaa. "Suomalaisessa maidossa ei ole melamiinia eikä lihassa dioksiinia - jos alkuperämaata ei ole merkitty oikein, syö joku tietämättään ulkomaista, ja se on iso asia!" Kalmari, painottaa.

Alkuperämaat merkitään kuluttajien ja tuottajien suojaksi. Ruoan laadun takeeksi ja turvaksi. Suomalainen ruoka on sitä mitä pitääkin. Ulkomailla tuotetaan edullisemmin, sillä tuotanto-olot, turvallisuus ja torjunta-aineiden käyttö ovat aivan eri mallilla kuin kotimaassa. Eurooppaan sisälle päässyttäkään tullutta ei enää tullissa tarkasteta, vaan silläkin on vapaa liikkuvuus. Meidän ei tule olla sinisilmäisiä siitä, että muualla toimitaan kuten meidän elintarvikeketjussa. Ulkomaisissa tuotteissa kuten lihassa, oliiviöljyissä, viineissä ja juustoissa ruokaväärennökset ovat suhteellisen yleisiä.

Valitettavasti voittoa tavoittelevalla myyjällä kiiluu euronkuvat silmissä, jos hän laittaa ulkomaalaisen tuotteen päälle suomen lipun. Tämä on kuitenkin yksiselitteisesti harhaanjohtamista ja väärin. Ilmajoen Joupin Meklari Oy: n toiminta tulee loppua ja sen tulee toimia varoittavana esimerkkinä muille.

Kalmari kiittää ministeri Leppää ja viranomaisia nopeasta ja jämäkästä toiminnasta. Aihealue on sellainen, jossa luottamus menetetään herkästi.

"Alkuperämaamerkintöjen pitää olla kunnossa ja niiden asemaa soisi vahvistettavan ja laajennettavan esimerkiksi juustoihin ja eineksiin missä niitä ei vielä ole. Ihmisten pitää saada tehdä tietoinen valinta kotimaisen ja ulkomaisen välillä. Toivon tietenkin, että valinta olisi entistäkin useammin puhdas ja kotimainen tuote", Kalmari painottaa.

Anne Kalmari, Kansanedustaja (kesk.)

Maa- ja metsätalousvaliokunnan pj.

Lisätietoja: puh: 050 512 2084, anne.kalmari@eduskunta.fi