Neljä Koota?

01.07.2020

Kauko Tuupainen (ps.) otti kantaa viime Viispiikkisessä Kyyjärven ja muidenkin pohjoisen Keski-Suomen kuntien tulevaisuuteen. Hän tietysti katsoi asioita maakuntanäkökulmasta, mutta myös sillä kokemuksella, mitä hänellä on pitkän linjan poliitikkona. Hän kannusti Kannonkoskea, Kivijärveä , Karstulaa ja Kyyjärveä pistämään hynttyyt yhteen.

Mielestäni Kaukon ajatuksia ei kannata ohittaa olankohautuksella, vaan istua oikeasti yhteen kaikkien alueen valtuutettujen kanssa ja katsoa rauhassa väkilukuennuste, huoltosuhde, oppilasennuste, työpaikat ja kehittämisresurssit, vero- ja valtionosuuskertymät ja arviot tulevista. Pohtia voisiko vähemmillä viranhaltijoiden määrällä pärjätä tulevaisuudessa. Miettiä kiihkottomasti nykyisten valtuutettujen kanssa yhdistymisen hyödyt ja haitat.

Kivijärvellä ja Kannonkoskella ei oltu järin innostuneita liitosselvitykseen osallistumisesta. Virkamiesten ja luottamusmiesten aikaa on poltettu niin monta kertaa turhaan selvittelyissä, että luotto siihen, että mitään tapahtuisi on heikohkoa. Lisäksi soten uskotaan helpottavan pienten huoltosuhteeltaan heikkojen kuntien taakkaa.

Demokratiaan kuuluu se, että valtuutetut voivat olla eri mieltä asioista, näkökulmat tuodaan esille ja eri vaihtoehtojen välillä päätetään. Joskus yksimielisesti, joskus äänestäen. Joskus uusiin juttuihin lähdetään, joskus ei. Sen jälkeen pulinat pois. Ilman tietoa on vaikea tehdä viisaita päätöksiä. Mielestäni alueemme luottamusmiesten kannattaisi syventyä asiaan yhdessä ja kuulla samat taustaselvitykset. Haluan vedota alueemme valtuutettuihin yhteiskokouksen järjestämisen puolesta. Väsyneitä, ollaan, vähävaraisia ja valtionosuuksia menettäneitäkin, mutta voimme vaikuttaa tulevaisuuteemme! Tehdään se tavalla tai toisella, tehdään se mahdollisimman laajan tiedon pohjalta.

Kolumni on julkaistu Sanomalehti Viispiikkisessä 1.7.2020