Ollaan ylpeitä koko Äänekoskesta, myös hienoista kylistä!

10.02.2020

Maaseudun puolustaminen on pitkäjänteistä työtä. Viime kaudella vedin harvaan asutun maaseudun parlamentaarista työryhmää ja saimme sovittua monia maaseudun kannalta positiivisia yli puoluerajojen ja yli vaalikausien sovittuja linjauksia. Näistä valtaosa tuli kirjattua jo tämän hallituksen ohjelmaan aina kutsuliikenneasioista postipalveluiden turvaamiseen. Kun sovimme työryhmässä, että tierahoja on näyttävä myös alempiasteisilla teillä. Tämä tuli todeksi jo hallitusneuvotteluiden liikenneryhmässä kun kansanedustaja Juho Kauton kanssa varmistimme, että teitä ja kevyen liikenteen väyliä hoidetaan muuallakin kuin isoissa taajamissa, esimerkiksi nyt Sumiaisissa. Valtiovarainvaliokunnan jäsenenä olen siksi iloinen, että näiden tierahojen käyttö tuntuu konkreettisina parannuksina ympäri Äänekoskeakin.

Kyläkauppatuen pilottikokeilu tehtiin tämän samaisen parlamentaarisen työryhmän ehdotuksena, ja maa- ja metsätalousministeriön rahoituksella. Tuki ja rahoitus helpottaa monen kyläkaupan kehittämistä ja säilymistä. Sumiaistenkin kyläkauppa sai tukea, mutta tarvitsee toki paikallisten ja meidän satunnaisten matkailijoiden ostoja toimiakseen kannattavasti.

Toimivien yhteyksien ja kyläkaupan lisäksi tärkeää olisi, että muutkin lähipalvelut säilyvät. Äänekoskella on jätetty aloite terveysasematoimintojen laajentamisesta kuntaliitoksen yhteydessä lakkautetuille Sumiaisten ja Konginkankaan terveysasemille. Muutamatkin lääkäri/terveydenhoitajapäivät vähentäisivät lukuisia reissuja Äänekosken terveysasemalle. Tuntuisi järkevältä, että hoitaja liikkuisi eivätkä kymmenet mummot ja papat tahi muut lähipalveluja tarvitsevat asiakkaat.

Kuntapäättäjien osa ei toki ole helppo, kun miettivät kustannuksia kaupungin näkökulmasta. Jos kustannukset ajatellaan asiakkaan näkökulmasta on tilanne toinen. Keskittämisen sijaan tulevaisuudessa kustannustehokas ratkaisu olla palvelujen jalkauttaminen. Tähän voisi mahdollisesti hakea maakunnan kehittämisrahaa tai muita kehittämistukia.

Maaseudulla on edelleen elämää. Uskokaamme ja tehkäämme voitavamme, että elämä edelleen jatkuisi ja vielä virkistyisi. Meillä on jokaisella ratkaisun avaimet kädessämme!

Anne Kalmari, kansanedustaja (kesk)

Kirjoitus on julkaistu Sanomalehti Äksän mielipidepalstalla