On hyvä aika siivota nurkat!

20.05.2020

Koronan vallitessa monelle jää ylimääräistä aikaa. Mutta mihin sen käyttäisi? Ehkäpä sen voisi pistää perusteellisempaankin kodin, pihan ja varastojen läpikäyntiin. Varastoja ja kaappeja kolutessa löytyy monenlaista härpäkettä, mutta kaikelle ei ehkä olekaan enää käyttöä.

Oiva keino ylimääräisten vermeiden kierrätykseen on ilmoittaa niistä jollekin sivustolle. On facebook-kirpparit, tori.fi ja huutonetti. Kun on napannut tavarasta muutaman kuvan ja miettinyt sopivan hinnan, voi ilmoittaa myytävästä tai annettavasta tuotteesta. Mitä enemmän kerrot kauppaamastasi tuotteesta, sen mukavampaa sen ostaminen on. Esimerkiksi huonekalujen mittojen tai vaatekoon ilmoittaminen on tärkeää. Myyminen ja ostaminen onnistuu helposti myös ilman kohtaamista. Pyydetyn hinnan voi maksaa tilille tai käyttää mobilepayta. Usein tavaran voi jättää portaille, rappukäytävään tai muuhun sopivaan paikkaan tai tietenkin postittaa. Itsekin olen noutanut lomamökkiin leivänpaahdinta muovipussissa B-rapun oven pielestä. Päällä luki: " Annelle.:) Älä heitä roskiin. Älä nosta sisälle." Kierrättämällä monet tavarat saavat uuden elämän, eivätkä päädy turhaan kaatopaikalle.

Meillä jokaisella on varmasti kaapeissa esineitä, joita emme ole käyttäneet aikoihin. Jos vaatetta ei ole käyttänyt vuoteen, voi kysyä itseltään, tarvitseeko sitä seuraavanakaan vuonna. Jos huonekalut ovat pinossa varastossa, niille voisi löytyä parempaa käyttöä jonkun toisen kodissa. Ja entäpä se yläkaapissa pölyyntyvä astiasto, voisikohan joku nuoripari oikeasti tarvita sitä? Luopumalla käyttämättömistä harrastevälineistä voit mahdollistaa jonkun toisen harrastamisen. Jos taas itse tarvitset jotakin, voit tehdä edullisia ostoksia nettikirppareilta. Kun kierrätys on helppoa, ei kotona tarvitse pitää niin paljon tavaraa siltä varalta, että sitä joskus tarvitsisi.

Tänä aikana pihaan liittyvät jutut ovat ajankohtaisia. Ihmiset uusivat pihakalusteitaan ja kierrättävät vanhoja. Kukkapenkkejä siivotaan ja innokkaat harrastajat voivat saada jaettuja kasveja puutarhaansa. Muistakaa kuitenkin varoa lehtokotiloita! Elämyksestä saattaa käydä vierailu toisen pihapiirissä. Kun hain siskolle oksasilppuria Sysmästä, pääsin näkemään puutarhan, joka oli täynnä ITE-taidetta, rakennuksia ja somistuksia, jossa kaikki oli hyödynnetty vanhasta hetekasta kattotiileihin asti.

Aurinko piristää mieltämme ja kaipa se koronakin joskus väistyy. Jakamalla omastamme jaamme ja saamme samalla myös iloa!

Anne Kalmari

(Kirjoitus on julkaistu Sanomalehti Viispiikkisessä 20.5.2020)