Pilkillä pitkästä aikaa

11.03.2020

Viime lauantai oli ulkoilijan unelmapäivä. Kirkas kevätaurinko lämmitti jo, pikkupakkanen pisti matalan hangen kohvalle ja tuuli lepäili vapaapäivää. Rikun opiskeluaikainen kaveri oli tullut käymään Oulusta. Erämiehiä kun on, piti tietysti lähteä narraamaan ahvenia. Paikallinen kaveri mukaan ja oikein autolla selälle. Koska äijät kelpuuttivat minutkin matkaan, ajattelin, että miksipä ei. Tunnin istuskelu aavalla järven jäällä saattaisi olla meditatiivista.

Talvinen järvi
Talvinen järvi

Kun lähikalan ostaminen on kotipitäjässä niin helppoa ja aikakin on vähän rajallista, oli edellisestä pilkkikerrasta vierähtänyt tovi. Huomasin, että varustelu on tullut tähänkin lajiin. On akkuporaan kytkettyä kairaa, jolla saa hetkessä surautettua reijän. On kaikuluotainta, jolla näkee liikkuuko kalaparvi. Kaverimme tosin sanoi, että kun tuijottaa päivät työkseen ruutua, ei hän suostu tuijottamaan ruutua myös vapaa-ajalla. Enää ei ole pelkkää painoa ja kolmihaaraista koukkua, johon ne surviaisen toukat pistetään. Vannoutunut harrastaja tietää, onko pystypilkki vai tasapainopilkki parempi juuri kyseiseen aikaan kyseisessä paikassa. Samoin tietty tahna voi toimia juuri selkäahvenille. Ne, jotka pyytävät kuhaa, käyttävät sellaisia hienoja pilkkivapoja, joissa on jarrut, että saavat annettua löysää ja väsytettyä kalan. Ja ainahan moottorikelkalla liikkujat voivat tehdä vertailua Arctic Cateistaan.

Rentoutuneilta ihmisiltä luistaa juttu, tutut ja tuntemattomat voivat pysähtyä vaihtamaan muutaman sanan, ja jakokuntien saarissa voi turauttaa nokipannukahvit ja syödä makkarat. Niinhän siinä kävi, että en malttanut itsekään mennä markkinoille tai kokouksiin, kun ei ollut pakko. Oli mahtavaa nauttia koko päivä auringosta.

Hienoista vehkeistä on hyötyä, mutta perinteisilläkin pärjää. Itsekin sain 400 gramman ahvenen, sellaisella 80-luvun pilkkisetillä, joita saa nykyään Tokmannilta neljällä eurolla. Paikalle tullut veljeni pisti pohjat. 680 grammaa on melko jämäkän kokoinen kyrmyniska. Kivijärvelle kannattaa tulla ahventa narraamaan!

Kirjoitus on julkaistu Sanomalehti Viispiikkisessä ke 11.3.2020