Puhtaalla aidolla maidolla on tulevaisuus

12.10.2018

"120 vuotta sitten Suomen ollessa osa Venäjää, omavaraistaloudessa tärkeintä oli pitää lehmä tai pari talven yli hengissä. Kuitenkin jo silloin, Suomesta vietiin arvostettua voita Pietariin, Englantiin ja Tanskaan." Kalmari maalaili yleisölle todeten laatutuotteiden olleen kautta aikain kysyttyjä myös ulkomailla.

Nykypäivänä tiloja on edelleen joka puolella Suomea. Karjakoko on kasvanut ja tuotos noussut, mutta kannattavuus on ollut viime vuosina silti erittäin heikkoa.

"Kotimaiset investoinnit ovat tällä hetkellä vaikeita", Kalmari totesi kuvaten tilannetta nollasummapeliksi jossa laadussa häviäjiä ovat Suomalaiset kuluttajat.

"Vaikka Suomessa tuotetaan tällä hetkellä maailman puhtainta, antibiootti- , raskasmetalli ja dioksiinivapaata maitoa kansalaisten omiksi tarpeiksi, tilanne vääristyy, sillä markkinoillemme tulvii maitotuotteita ulkomailta 700 miljoonan litran edestä. Samalla olemme pakotettuja myymään omaa tuotantoa esimerkiksi maitojauheena Kiinaan, kun luontaiset markkinat naapurimaahan Venäjälle puolestaan ovat tukossa pakotepolitiikan vuoksi", hän kertoi.

Onneksi Suomessakin kuitenkin tietoisuus ja arvostus on muutoksessa Kalmari riemuitsi kertoen, miten luomun osuus kulutetusta maidosta on kasvava sekä täysmaidon, kerman ja voin kulutus on myös lisääntynyt:

"Ehkäpä aitoutta, puhtautta ja käsittelemättömyyttä osataankin arvostaa tulevaisuudessa vielä enemmän - sekä meillä, että maailmalla. Tutkimusten mukaan siitä ainakin oltaisi valmiita maksamaan - varsinkin jos hinnan tiedetään päätyvän tuottajalle", Kalmari kiteytti.

Puheensa lopussa Kalmari tunnusti tulevaisuuden olevan tuntematon, mutta kuinka turvallinen, jäämätön, puhdas ja eettisesti tuotettu ruoka on vahvuus: "Antibioottivapaus on lahja kuluttajalle, ja sen hinta tulee vielä arvoon arvaamattomaan. Antibioottiresistenssin vuoksi ihmisiä tulee kuolemaan 2050 vuonna enemmän infektioihin kuin syöpään. Kaiken huipuksi maidontuotannolla voi olla mm. nurmen hiilensidonnan avulla tulevaisuudessa jopa suotuisa vaikutus ilmastonmuutokseen", hän ennakoi.

"Uskon ja toivon hyvän työn kantavan tulevaisuudessa" hän kannusti kiittäen tuottajia kulttuurillisesti arvokkaasta elämäntyöstä:

Olkaa ylpeitä maidontuottajat - työhönne ei moni pystyisi!

Kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari (kesk) piti juhlapuheen ProAgrian järjestämässä tuotosseurannan ja jalostuksen 120-vuotis juhlaseminaarissa Jyväskylän Paviljongissa pe 12.10.2018