Riistavahinkolain muutos tervetullut - jatkossa petovahingot korvataan täysimääräisesti

04.12.2018

Maa- ja metsätalousvaliokuntaan kuuluvat keskustalaiset kansanedustajat kiittelevät Juha Sipilän hallituksen esitystä riistavahinkolain muutokseksi. Jatkossa suurpetojen aiheuttamat vahingot korvataan täysimääräisesti.

  • Monille viljelijöille on tullut yllätyksenä, että petojen viemistä tai tappamista eläimistä ei saa täyttä korvausta. Leikattu korvaus on ollut uusi vääryys menetettyjen eläinten päälle. On tärkeää, että eduskunta korjaa tämän epäkohdan, toteaa Maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsenet Lasse Hautala (kesk) ja Pertti Hakanen (kesk).

Korvaus koskee myös esimerkiksi karhujen tuhoamia mehiläiskennoja ja muita irtaimistovahinkoja.

Lakimuutoksen tavoite on vahvistaa vahingonkärsijän asemaa. Tähän asti suurpetojen aiheuttamia vahinkoja on korvattu vain määrärahojen puitteissa. Esimerkiksi vuonna 2017 maksetuista kotieläinvahingoista leikattiin neljännes.

Merkittävä osa suurpetojen aiheuttamista vahingoista on metsästyskoiravahinkoja.

  • Hyvää metsästyskoiraa on koulutettu vuosia. Se on jahtikaveri ja perheenjäsen. Rahalla ei menetystä korvata, mutta oikeudenmukaisuus vaatii että korvaus maksetaan täytenä, sanovat Maa- ja metsätalousvaliokunnan pj Anne Kalmari (kesk) sekä jäsenet Juha Pylväs (kesk) ja Eerikki Viljanen (kesk).

Lisäksi lakimuutoksen myötä petojen vahingoittamien kotieläinten eläinlääkintäkulut korvattaisiin täysimääräisesti eläinten käypään arvoon.

Lisätietoja:

Lisätietoja Maa- ja metsätalousvaliokunnan pj Anne Kalmari p. 050 512 2084 ja valiokunnan jäsenet Lasse Hautala p. 0400 361 828, Pertti Hakanen p. 0500 505 997, Eerikki Viljanen p. 050 525 2727 ja Juha Pylväs p. 050 588 453