Ruokapiiriväitös nostaa lähiruoan oikeaan arvoonsa

02.10.2018

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Anne Kalmari (kesk.) iloitsee jo etukäteen tämän viikon perjantaina tapahtuvasta väitöstutkimuksesta.

Aalto yliopiston kauppakorkeakoulussa tarkastetaan ruokapiirejä käsittelevä väitös.

- Väitös nostaa lähiruuan tuottamisen juuri siihen arvoon, minkä se ansaitsee ja tarvitsee. Kyse on jo nyt ja varsinkin tulevaisuudessa asiasta, joka tulee ravisuttamaan sekä yhteiskuntien että talouden rakenteita, Anne Kalmari ennustaa.

Hän viittaa siihen, että lukuisat kolmansien maiden perheet ovat naisten johdolla nousseet köyhyydestä lähiviljelyn ja viljelytuotteiden myymisen avulla. Samalla ruokaa tulee omaankin pöytään, mutta tuotteiden myynti hyödyttää koko yhteisöä ja lisää paikallistalouden dynamiikkaa.

- Olen suunnattoman iloinen siitä, että Suomessakin on jo perustettu useita ruokapiirejä ja muita kumppanuusmaatalousmalleja. Kun ruoan kuluttaja on perillä sen alkuperästä, ymmärrys ja molemminpuolinen arvostus kasvaa.

Hän vieraili keskustalaisten edustajakollegojensa kanssa Herttoniemen ruokaosuuskunnan ylläpitämällä Kaupunkilaisten Omalla Pellolla. Viljelijöiden kanssa sovittiin yksituumaisesti keskustelun jatkamisesta ja yhteyksien ylläpidosta.

- Rakkaus puhdasta suomalaista ruokaa ja sen kestäviä tuotantotapoja kohtaan on meille kaikille viljelijöille yhteistä, Kalmari toteaa.

Lähiruokapiirejä käsittelevä englanninkielinen väitöstilaisuus on Helsingin kauppakorkeakoululla perjantaina 5.10. klo 12.