Saimaan norpan suojelussa parhaat tulokset saadaan alueen toimijoita kuunnellen

29.09.2020

Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari muistuttaa, että Saimaan norppakanta on kasvanut vakaasti vuodesta 2010. Norppakanta on saavuttanut 400 yksilön tavoitteen kuusi vuotta etuajassa. Isoin ansio on paikallisilla ihmisillä, jotka ovat muun muassa kolanneet apukinoksia ja sitoutuneet kalastusrajoituksiin.

Nykyiset rajoitustoimet ovat voimassa vuoden 2020 loppuun. Parhaillaan valmistellaan ministeri Lepän asettamassa työryhmässä vuodesta 2021 alkavaa viisivuotiskautta. Nykyisten sopimusten taustalla on vapaaehtoisuus ja alueen ihmisten, yrittäjien ja suojelutoimijoiden välinen vuoropuhelu. Sopimuksia on kaikkiaan noin 260 kappaletta ja niiden määräaika on vuoden 2020 loppuun.

  • Jokainen norppakuolema joko verkkoihin hukkumalla tai esimerkiksi kuuttien luontainen pesäkuolleisuus ovat ikäviä ja niitä ei toivota. Keskusta haluaa pitää huolta Saimaan alueen perinteistä, saaristolaisidentiteetistä ja puhtaan suomalaisen järvikalan saatavuudesta. Keskusta kantaa huolta ja tekee töitä Saimaan norppien suojelemiseksi ja kannan kasvattamiseksi, samaan aikaan on tärkeää löytää keinot, joissa norpan suojelu ja kalastus sovitetaan yhteen. Ympärivuotinen verkkokalastuskielto olisi toimena ylimitoitettu ja lopettaisi kokonaan esimerkiksi kuhan verkkokalastuksen talvella. Käytännössä verkkokuolemia tapahtuu kesän ulkopuolella erittäin harvoin, yksittäisiä viime vuosina. Keskustan mielestä paikallisten ihmisten, vesialueiden omistajien ja kalastajien sitoutuminen on keskeinen osa norpan suojelussa onnistumista. Jokaisella suomalaisella tulee olla nyt ja tulevaisuudessa mahdollisuus harrastaa kalastusta, linjaa Kalmari.

Maa- ja metsätalousvaliokunta järjesti perjantaina 25.9. klo 9:00 - 10:00 julkisen kuulemisen, jonka aiheena on kansalaisaloite: Verkkokalastus kiellettävä saimaannorpan levinneisyysalueella (KAA 8/2019). Voit katsoa lähetyksen eduskunnasta tästä linkistä.

Lisätietoja: Kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari p. 050 512 2084