Suomalaisen ruokaturvan tulee pitää pintansa!

21.01.2020

Olemme saaneet seurata viimepäivinä uutisista, miten Kiinassa Wuhanin alueella on ilmennyt uudentyyppinen Koronavirus. Tämä nyt jo Japaniin, Thaimaahan ja Etelä-Koreaankin ehtinyt virus on myös todettu muuntautuneen sellaiseksi, että eläimestä ihmiseen tartunnan lisäksi se kykenee tarttumaan ihmisestä toiseen. Lisäksi on laajoja epäilyjä siitä, onko viranomaisten tiedotus totuudenmukaista vai peitelläänkö taudin todellista laajuutta.

Virustautien hoidossa antibiootit ovat voimattomia. Voimattomia ne ovat pian myös bakteeritartunnoissa, sillä antibioottien turha ja ennaltaehkäisevä käyttö niin ihmisillä kuin erityisesti ulkomaisessa eläintuotannossa on luonut jo kymmeniä antibioottiresistenttejä bakteerikantoja.

"Kiitän suomalaista elintarvikesektoria siitä, miten hyvin maassamme asiat ruokaturvan osalta ovat. Kaikki lähtee tilalta. Eläinten hyvä hoito ja vointi ovat ruokaturvan kannalta ensiarvoisen tärkeää. Mutta koko järjestelmä neuvonnasta, ympäristöterveydenhuollosta, osaavista eläinlääkäreistä ruokavirastoon, ja jalostajiin on saumaton ja resurssit turvallisuudesta huolehtimiseen on varmistettu. Näin sen tulee olla jatkossakin", toteaa Kalmari

Tilamme ovat hajallaan. Tarttuvien eläintautien riski on meillä mitätön ja ongelmiin puututaan vakavasti. Eläintautien torjuntayhdistys ETT aloitti voimakkaat ohjeistukset tiloille heti EU:hun liittymisen jälkeen, kun vapautunut tuonti lisäsi riskejä. Positiivilistalla ETT kertoo ne tahot, joista voi tehdä turvallisesti rehukauppaa. Meillä eläimille ei syötetä mitä tahansa moskaa. Eläinten tuonti on valvottua ja karensseja noudatetaan. Viranomaisia tottelevana kansana pidämme ohjeista kiinni kaikessa. Myös pienet asiat, kuten hygienia on ensiarvoisen tärkeää. Meillä vasikat ja possut pääsevät imemään ternimaitoa ja näin ne saavat vasta-aineet luonnollisesti toisin kuin monissa tehotuotantomaissa. Sairaita eläimiä hoidetaan jämäkästi ja Koronavirusta vastaan voidaan myös rokottaa. Suomalaisesta tuotantoketjusta kannattaa olla ylpeä. Meillä vain puhdasta, antibiootti ja virusvapaata maitoa, munia ja lihaa päätyy kuluttajille.