Suomen luonto elvyttää

17.06.2020

Kesäinen Suomi tarjoaa nyt parastaan - luontoelämyksiä, ihanien puotien ja paikaliskauppojen, kylien raittien elämää ja pikkutaajamien toreja. Kohtaamisia tuttujen ja tuntemattomien kanssa. Voisin jatkaa loputtomiin - tiedättehän sen tunteen, kun tietää nauttivansa elämästä, puhtaasta vedestä ja ilmasta, ahkeroinnista ja levosta, toisaalta hiljaisuuden hetkistä ja toisaalta läheisten kanssa porinasta. Kaikkea mahtuu Suomen kesään ja toivon että juuri tänä kesänä meistä suomalaisista jokainen todella kokisi näitä kaikkia elämyksiä.

Jos omaa mökkiä ei ole tai kaipaa vaihtelua, tai ehkäpä haluaa tavata isovanhemmat mutta varoo vielä koronaa, maamme pursuaa upeita ja varsin kohtuuhintaisia vuokramökkejä. Niitä löytyy vaikkapa huvilanetistä, lomarenkaalta tai airbnb:ltä. Toivon, että tulevaisuudessa yhä useampi kiinteistö saisi kunnostuksen ja käyttöä kotimaanmatkailusta. Retki pikkupaikkakunnan ihmeiden äärelle kun on nouseva trendi. Kannattaa myös käyttää paikallisia palveluja ja tuotteita. Luottamusta ja normaalia elämää me nimittäin kaipaamme ja tarvitsemme - niin ihmiset kuin paikalliset yrityksetkin!

Kansallispuistot ovat Uudellamaalla ja Lapissa jopa ylikuormitettuja, joten kannattaa vinkata esimerkiksi Keski-Suomen huikeista puistoista muillekin. Ne ovat ovat harvoin ruuhkaisia. Kutsutaan ystäviämme tutustumaan ja nauttimaan! Kansallispuistojen ylläpitoon annettiin Metsähallitukselle lisätalousarviossa 13 miljoonaa, nimenomaan väylästön, liikenneyhteyksien, ja luontokeskusten parantamiseen.

Hallitus on tehnyt hyvää työtä ja Suomi on selviytynyt vähällä koronasta. Näillä näkymin ei myöskään suurta toista aaltoa ennusteta tulevaksi. Suomalaisten etäisyys toimi ja jos tilanne niin vaatii, joitakin rajoitteita uusitaan. Turha pelko kannattaa unohtaa, me selviämme tästäkin ja parhaiten selviämme yhdessä. Mielestäni yhteisöllisyys ja ihmisyyden kunnioittamisen arvot ovat poikkeusaikana vahvistuneet. Vihan lietsonnalta ja vääristelyltä on puhti pois - ja toivon näin jatkuvankin, jotta voimme keskittyä yhteistyöhön riitelyn sijaan.

Nyt kannattaa ajatella kesää seikkailuna kotimaassa. Jos ennen moni on vieraillut ulkomailla ja lukenut Suomen asiat kirjoista, nyt ulkomaan asiat luetaan netistä ja eurot jäävät kotimaamme hyväksi ja tuovat hyvinvointia. Valtiokin elvyttää huikean summan. Tämän uskomme normalisoivan tilanteen, jotta talous pääsisi kasvu-uralle, verotulot palautumaan, emmekä jättäisi turhaa velkaa tuleville sukupolville. Perheitä tuetaan lasten ja nuorten 320 miljoonan hyvinvointipaketilla. Kuntia tuetaan huikean 1,4 miljardin euron verran, että lähipalvelujen tuottajat selviäisivät. Liikenne ja viestintäministeriö sai 1,3 miljardin euron paketin, josta myös perusväylänpitoon ohjataan lisävaroja. Tiesitkö, että tänä vuonna uutta asvalttipintaa maahamme tulee yhteensä huikeat 5000 kilometriä! Tietyöjonossa kannattaa ärsyynnyksen sijaan ajatella, että kelpaa siinä aikanaan ajella kunhan se on valmis!

Ihanaa kun näitäkin tienoita, jotka eivät ole ihan ytimessä, arvostetaan taas. On syytäkin!

Kirjoitus on julkaistu sanomalehti Viispiikkisessä ke 17.6.2020