Tahto tehdä hyvää

13.12.2018

Anne Kalmarin avaussanat Kansalaisareenan 14.12. julkaistavaan artikkelijulkaisuun: "Vapaaehtoistoiminta nyt ja tulevaisuudessa". 

Meillä jokaisella on tarve kokea itsensä osaksi yhteisöä ja saada sisältöä elämään. Vapaaehtoistyön historia on pitkä. Naapuriavusta ja yhteisestä kyläkoulun rakentamisesta on tultu kansainvälisiin keräyksiin ja netissä tapahtuvaan vapaaehtoistyöhön. Yksi on pysynyt. Työ on tehty sydämellä eikä vain rahan takia. Ahkerien ja auttavaisten ihmisten tekemä vapaaehtoistyö on saanut viime vuosikymmenten aikanatoiminnan raameja ja käytäntöjä. Tämä vapaaehtoistoiminnan institutionalisointi ja käytäntöjen juurruttaminen on tuonut kentälle lisää tietoisuutta, toimeliaisuutta ja jatkuvuutta. Vapaaehtoistyö ei ole enää vain yksittäisten ihmisten varassa, vaan entistä paremmin organisoitu toiminnan verkosto, jossa kokonaisuus on suurempi kuin osiensa summa ja jota ilman yhteinen Suomemme olisi monin verroin karumpi paikka elää.

Vapaaehtoistyö on aina pohjimmiltaan lähimmäisestä välittämistä. Keskustalaisena maaseudun kasvattina vapaaehtoistyön tekeminen on minulle itsestäänselvyys ja sydämen asia. Samaa yhteisöllisyyden ja välittämisen arvopohjaa löytyy kaikista puolueista. Vapaaehtoistyötä tehdään monenlaisten hyvien tavoitteiden puolesta. Eduskunnan vapaaehtoistyön tukiryhmän voimin järjestämme kansalaistoiminnalle puitteet, joissa hyvät ideat ja teot pääsevät kukoistamaan. Olemme auttaneet rahoituksessa ja nostaneet vapaaehtoistyön mukaan päätöksenteon keskiöön. Vapaaehtoistyön rahallinen arvo on Suomessa jopa 6 miljardia euroa ja haluamme ottaa sen arvon huomioon myös päätöksenteossa. Me kansanedustajat voimme itsekin toimia esimerkkeinä ja tehdä konkreettista hyvää viettämällä toisinaan päivän vapaaehtoistyössä. Olemme myös organisoineet kiitoskampanjan, joissa lähetimme huiman määrän "Kiitos, olet tärkeä!"-kortteja vapaaehtoisille kannustuksena heidän tekemästään työstä. Kiitos on arvostusta, ja arvostus on usein paljon rahaakin tärkeämpää.

Vapaaehtoistyötä: lauluja ja runoja veteraaneille ja heidän läheisilleen jouluna 2018 Kivijärvellä
Vapaaehtoistyötä: lauluja ja runoja veteraaneille ja heidän läheisilleen jouluna 2018 Kivijärvellä

Sipilän hallituskauden aikana on purettu urakalla vapaaehtoistyön normeja. Vapaaehtoistyötä voi nykyään tehdä vatsa täynnä ja matkakuluista voi saada korvauksen ilman veroseuraamuksia. Työttömällä on oikeus tehdä vapaaehtoistyötä menettämättä työttömyyskorvausta. Turhaa luvanhakemista on vähennetty ja ohjeet järjestöille on koottu yhdelle sivulle (www.demokratia.fi/tietotori/vapaaehtoistyo). Onneksi maalaisjärki voittaa byrokratian!

Tämä julkaisu luo uskoa siihen, että vapaaehtoisuus kukoistaa tulevaisuudessakin Suomessa. Monipuolisen ja syväluotaavan tekstin parissa aika kului kuin siivillä - aivan kuin vapaaehtoistyötä tehdessä!

Mukavia ja ajatuksia herättäviä lukuhetkiä toivoen,

Anne Kalmari

Eduskunnan vapaaehtoistyön tukiryhmän pj.

kansanedustaja, kesk.