Tiedote: Luonto tykkää kun sitä hoidetaan ja käytetään kestävästi

08.09.2018

Kansanedustaja Anne Kalmari avasi Petäjäveden sadonkorjuu- ja metsäpäivän lauantaina 8.9. Petäjäveden Miilussa sanoen: "Luontomme tykkää kun sitä hoidetaan ja käytetään kestävästi - emmehän siis museoi maaseutua vaan teemme työtä sen hyvän tulevaisuuden takaamiseksi!"

Keskisuomalainen kansanedustaja korosti syksyn olevan kiitoksen ja kiitollisuuden aikaa. "Kuivuudesta huolimatta olemme silti saaneet jonkin verran satoa iloksemme, hyvä rakkaudella tehty työ luonnon eteen kantaa hedelmää, vaikkakin työ on säiden ja sattuman armoilla" Kalmari huomautti.

"Tällaiset vuodet saavat meidät toivottavasti keskustelemaan asiasta ja arvostuksen lisäksi myös tekemään tekoja suomalaisen elintarviketuotannon elinmahdollisuuksien hyväksi",totesi Kalmari, joka tekee työtä eduskunnassa myös Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajana.

"Tiedän, että suomalaiset haluavat arvostaa kotimaista puhdasta lähiruokaa, kun siihen vain annetaan mahdollisuus. Ehkäpä aina tavoitteena ei pitäisikään olla se halvin mahdollinen ruokakori, eihän kaikkien vaatevalinnatkaan kohdistu halvimpaan tuotteeseen vaan myös laadulla on hintansa", Kalmari pohti kannustaen päivään osallistuneita nauttimaan ja hankkimaan satokauden laadukkaita herkkuja.

Kalmari puhui avajaispuheessaan ruoantuotannon lisäksi myös metsämaan hoidosta ja siitä, miten matka taimien istutuksesta hakkuun onnistumiseen on luonnon hoitoa ja hyödyntämistä parhaimmillaan.

"Metsänhoitoon mahtuu mukaan monta marja- ja sieniretkeä, heinikkotyötä, metsälenkkiä, vesomista ja harvennusta, rankoja ja polttopuita - mutta luontoa kestävästi käyttävä ja arvostava suomalainen osaa ottaa näistä kaikista vaiheista ilon irti", Kalmari painottaa.

Metsätalous ei Suomessa ole vain puidenkasvatusta, mahdollisuuksia on - kuten me kaikki taidamme tietää - niin paljon enemmän, hän kertoi ja huomioi miten messujen useassa esittelypisteessä voi nähdä, miten alan ammattilaiset ja harrastajat tekevät työtä nimenomaan "rakkaudesta lajiin". Metsä ei ole vain tulonlähde vaan tarjoaa jokaiselle halukkaalle elinvoimaa niin monella mittarilla. Jutelkaa ja tutustukaa näihin metsien miehiin ja naisiin

Kalmari huomautti metsän omistamisen olevan monille iloinen harrastus, joka tarjoaa mahdollisuuden omistaa pala kotimaata ja liikkua ulkona. "Tätä maata ei enää valmisteta lisää, voimme vain tehdä parhaamme, että säilytämme metsämme ja peltomme elinvoimaisina myös tuleville sukupolvillemme" Kalmari summasi toivottaen kaikille paikallaolijoille iloa ja energiaa syyskesään ja sadonkorjuun aikaan.