Turvallisin ja eettisin ruoka tulee läheltä

03.12.2018

Kansanedustaja, eduskunnan maa-ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari haluaa muistuttaa, että suosimalla suomalaisia elintarvikkeita voimme edistää kansakuntamme hyvinvointia. Pistetään Suomi kuntoon syömällä kotimaista hyvää ja laadukasta ruokaa!

  • Suomalainen ruoka on suuhumme sopivaa. Maut ovat osa kulttuuriperintöämme. Teet arvokkaan teon, jos leivot tai teet ruokia yhdessä lapsesi kanssa. Kotitalousopetuksen ohella kodeilla on iso merkitys uusavuttomuuden torjunnassa. Joulu tulee myös halvemmaksi itse valmistettuna. Jos kiire yllättää, löytyy myös kotimaisia puolivalmisteita ja eineksiä, muistuttaa Kalmari.

Suomalaista suosimalla raha kiertää kotimaassa luoden uutta työtä ja toimeentuloa. Kotimaisen elintarviketuotannon turvaaminen on tärkeää huoltovarmuuden kannalta ja samalla autat kulttuurimaiseman säilymistä ja pienennät hiilijalanjälkeäsi, kertoo lähiruokakerhon pj. Kalmari

Turvallisin ja eettisin ruoka tule läheltä. Kotimaisissa kananmunissa ei raakanakaan ole salmonellariskiä. Suomalainen maito ei sisällä antibioottijäämiä. Suomalainen kinkku tulee possulta, joka on saanut pitää hampaansa ja saparonsa! Vilja kuivataan kuivureissa eikä sitä kuivateta myrkyillä pystyyn pelloilla. Suomalaisen porkkanan viljely on käyttänyt huomattavasti vähemmän kasvinsuojeluaineita kuin ulkomailta tuotu. Se on hyvä juttu hyönteiskannalle ja monimuotoisuudelle. Puhtaista kotimaisesta marjoista tehty hillo sopii kivasti jopa joulutorttuihin ja ohra riisin sijasta puuroon, luettelee Kalmari.

Kalmari huomauttaa, että määrä kannattaa korvata laadulla: "Toivon, että jouluhuumassa ei ostettaisi ruokaa, joka myöhemmin päätyy jätteeksi. Suomalaiset tuottavat vuodessa ruokajätettä yli 20 kiloa henkeä kohden. Kun ruoka maistuu ja sitä on valmistettu sopiva määrä, ei toivottavasti jää poisheitettävää. Ylimääräisen ruuan voi pakastaa ja käyttää myöhemmin. Ruuan heittäminen hukkaan on epäeettisyyden huippu. Koko tuotantoketju on tällöin eri tavoin rasittanut luontoa turhaan. Ruokaa täytyy arvostaa, sillä sitä ei ole tänäkään päivänä tarpeeksi kaikille," Kalmari painottaa.

Kalmari vetoaa myös hyväntekeväisyysjärjestöihin. Hän toivoo, että ne huolehtisivat siitä, että keräysvaroilla ostettava ruoka on kotimaista. Sitä vähemmän autettavia, mitä enemmän työtä.

Ruokaa omasta maasta joutsenlippumerkki ja kasvisten sirkkalehtimerkki takaavat raaka-aineen alkuperän ja elintarvikkeen valmistuksen Suomessa.

Tunnetko jo tähtitortun ja joululaatikoiden tuoksun?

Lisätiedot: kansanedustaja, Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan pj.

Anne Kalmari, kesk. 050 512 2084