Vastustan keskittämistä!

25.04.2019

Lauantain 16.3. Keskisuomalaisessa kirjotettiin yksi visio tulevaisuudesta. Se maalasi Keski-Suomenkin taantuvan alueen punavärillä. Älkäämme antako ennusmerkkien toteuttaa itseään! Tulevaisuus ei tule se tehdään!

Olen tehnyt töitä sitouttaakseni kaikki eduskuntapuolueet tasapuolisempaan aluekehitykseen. Menestyvä maaseutu ei ole keneltäkään pois. Monesta asiasta olemme päässeet sopuun parlamentaarisessa ryhmässä. Päätimme alempiasteisen tieverkon päällystysvälin nopeuttamisesta ja 20 megabitin tietoliikenteen kirjaamisesta yleispalveluvelvoitteeksi. Innovaatioseteli tulee olla työryhmän mielestä kaikkien yritysten saatavilla yritysmuodosta riippumatta. Luonnonvarojen kestävän käytön lisääminenkin on kirjattuna papereihimme. Olemme hyväksyneet poliiseille lisärahaa harva-alueille. ja vaatineet pienten lukioiden lisän säilyttämistä.

Emme päässeet sopuun verotusratkaisuista, joilla korvattaisiin pitkiä välimatkoja ja palveluiden karkaamista maaseudulta. Porrastettu poltto- tai ajoneuvovero ei päässyt edes selvitysasteelle. Norjassa on käytössä verohuojennus Finnmarkin alueeella ja Ruotsissa sähköveron porrastus. Nämä pääsivät sentään perustuslailliseen selvitykseen. Voin sanoa, että Keskustasta asioiden eteneminen ei ole kiinni.

Helsingin saama 3 miljardin potti valtion palkkoina miljardiluokan asumisen tuet ovat melkoinen aluepoliittinen kädenojennus pääkaupunkiseudulle. Jos yhteydet ovat kunnossa, tulevaisuudessa työ voi yhä paremmin sijaita missä vain. Vehviläisen alueellistamisselvitys kannusti valtion virkojen aukaisemiseen sijaintipaikasta irroitettuna. Näin etäyhteyksillä voisi tehdä töitä vaikka Kinnulassa tai Konnevedellä. Tästä toimintamallista on jo hyviä esimerkkejä. On aivan sama, käykö virkamies kerran kuussa Helsingissä vai helsinkiläinen virkamies kerran viikossa maakunnassa. Haluaisin, että saisimme päätöksen tästä vielä loppuraporttiimme.. On erittäin valitettavaa, että RKP, kokoomus, vihreät ja Liike Nytin jäsenet vastustivat laajamittaisesti alueellistamista vaalikoneessa.

Anne Kalmari

Harvaan asutun maaseudun parlamentaarisen ryhmän pj